Presenteren: versterk je verhaal non-verbaal

Een bijdrage van Nathan de Groot:

Daar sta je. Je hebt een sterke presentatie voorbereid. Tijdens je studie oefende je regelmatig met presenteren. Maar in een professionele setting voelt het toch anders… Goede non-verbale communicatie helpt om je verhaal krachtig over te brengen. Ik geef je twee tips, die je direct kunt toepassen om overtuigender te presenteren.

Presenteren met oogcontact

Goed oogcontact maken met je publiek versterkt je geloofwaardigheid. Je koopt immers ook geen tweedehands auto bij een dealer die elk oogcontact mijdt. Niet voor niets luidt het spreekwoord: iemand recht in de ogen aan kunnen kijken.

Zo doe je dat

Vaak wil je te veel: het liefst kijk je iedereen tegelijk aan. Zorg er liever voor dat je echt oogcontact hebt met één iemand uit het publiek voordat je je blik verplaatst. Het beste moment voor oogcontact is als je de laatste woorden van een zin uitspreekt. Stel dat je halverwege een zin terug moet grijpen op een slide of een uitgeschreven tekst op papier, dan verlies je het contact met je publiek en vloeit alle overtuigingskracht weg. Hoe groter jouw publiek, hoe belangrijker het is om rustig van kijkrichting te veranderen. Voorkom een tenniswedstrijd waarbij je hoofd mechanisch en snel van links naar rechts beweegt. Werp liever ankers uit in het publiek waardoor je rust, zekerheid en zelfvertrouwen uitstraalt.

Houding

Mijn tweede tip gaat over je houding. Waar laat je bijvoorbeeld je handen? Lichaamstaalexpert Allan Pease geeft hier nuttig advies over in onderstaand filmpje. Op het moment dat je jouw handpalmen naar boven houdt, kom je veel geloofwaardiger en vriendelijker over. Hij onderzocht ook dat handpalmen naar beneden vaak autoriteit uit stralen. De vraag is natuurlijk wat passend is en wat jouw boodschap is.

Verder kan je je handen gebruiken om rangtelwoorden te versterken (ten eerste, ten tweede, etc.) en om voordelen (je handen verder uit elkaar) en nadelen (je handen dichter bij elkaar) subtiel te benadrukken.

Stevig staan

Zorg er ook voor dat je niet continu heen en weer wiebelt. Zet je voeten recht onder je heupen en laat ze recht naar voren wijzen! Dit voorkomt dat je met je voeten over elkaar gaat staan, of erger, met je voeten naar buiten gaat wijzen. Als deze randvoorwaarden in orde zijn, kan je verder natuurlijk bewegen. Niemand houdt tenslotte van een verkrampte presentator.

Neem je presentatie op

Mocht je een collega in de zaal hebben zitten, vraag hem of haar dan om je presentatie op te nemen zodat je jezelf terug kunt kijken. Topsprekers doen dit standaard. Misschien is het in het begin ongemakkelijk om jezelf terug te zien, toch leer je zo het snelst waar je nog iets kunt verbeteren.

Veel succes met het toepassen van deze tips!

P.S. Bespreek deze tips ook eens met een collega en voorzie elkaar regelmatig van feedback. Op die manier wordt leren leuk en zul je nog sneller stappen zetten! Wil je meer leren? Voor een goede presentatie voorbereiding kan je verder lezen via Careerwise presentatietips voor Young Professionals

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Presenteren: versterk je verhaal non-verbaal'?