Wat maakt jou uniek? En hoe bepaal je dat? Careerwise by marten-newhall-226045-unsplash

Wat maakt jou uniek? En hoe bepaal je dat?

Jouw werkgeluk wordt onder andere bepaald door jouw toegevoegde waarde en of je die kan inzetten bij je werkgever. Want laten we eerlijk zijn: je kan nog zoveel toegevoegde waarde hebben, maar als dit niet wordt gezien dan word je daar niet gelukkig van. Het is fijn om aan de slag te zijn met jouw talenten. Een talent is iets dat je gemakkelijk afgaat en er dus voor zorgt dat jij je werk moeiteloos kan doen. Klinkt heerlijk toch? Lees mijn blog om een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag: Wat maakt jou uniek?

7 Vragen, groot verschil

Als je jouw toegevoegde waarde wilt laten zien, is het vooral van belang om te benoemen wat jou onderscheidend maakt. Maar hoe zit dat dan, wat maakt jou uniek? Beantwoord deze 7 vragen en je weet het.

  1. Wat werd vroeger vaak tegen je gezegd dat je niet meer moest doen? Denk aan: Praat nu eens wat rustiger!
  2. Waarvoor doen vrienden een beroep op jou? Bijvoorbeeld: Kun je me even helpen met het beter verwoorden van deze tekst? Met jouw hulp gaat dat 10x sneller.
  3. Wat gaat jou als vanzelf af? Ik ben bijvoorbeeld goed in mijn gedachten verwoorden. Voordat ik het weet heb ik drie blogs geschreven en klets ik vijf kwartier in een uur vol.
  4. Waar ben je trots op? Denk aan die keer dat je als enige uit de klas jouw opstel mocht voordragen. Of iets waar je onlangs een compliment over kreeg van je baas.
  5. Wat heb jij als unieke ervaring? Ik heb in meerdere landen gewoond waardoor ik zaken vanuit diverse culturele achtergronden kan bekijken.
  6. Wat interesseert jou heel erg? Ik hou bijvoorbeeld van reizen, van nieuwe steden ontdekken en praten met mensen in andere landen.
  7. Hoe zou jij jezelf omschrijven? Ik zou zeggen dat ik nuchter en reislustig ben. Ik hou van diversiteit en nieuwe dingen ontdekken. Het prettigst vind ik schrijven en speechen.

Aan de slag: wat maakt jou uniek?

Zoals je ziet kun je met deze simpele vragen al veel over jezelf te weten komen. Beantwoord ze nu zelf. Kun jij inzichtelijk maken wat jouw unieke waarde is? Mijn ervaring is dat mensen het lastig vinden om positieve dingen over zichzelf te zeggen. Het voelt al snel als borstklopperij. Dat is jammer want daardoor mis je veel plezier in je werk, zowel in je huidige functie als in toekomstige banen. Ook als je opzoek gaat naar een baan is het cruciaal dat je jouw onderscheidende vermogen kunt noemen. Er zijn altijd meerdere kandidaten dus dat beetje extra dat jij hebt kan er juist voor zorgen dat jij wordt gekozen. Zorg dus dat je dit goed kunt verwoorden.

Een klein duwtje, groot verschil

Blijf je het lastig vinden om te bepalen wat jouw toegevoegde waarde is? Ik help je graag. Met dit kleine duwtje in de rug kun jij je werkgeluk verhogen, de baan vinden die echt bij je past én zichtbaarder worden.

Doe mee aan het young professional onderzoek

Een check-up voor jezelf. Vul 'm nu in!

Voor bedrijven: ontvang een benchmark-rapport.



Careerwise Nieuwsbrief

Ontvang het beste van Careerwise: ontdek je talenten, blijf leren, blijf ontdekken en maak het verschil (max. 2x per maand).
jouw voornaam
jouw e-mail
Ik ben...