War for talent? Zo bind & boei je millennials (en andere generaties)

War for talent-pexels-fauxels-3182759

Onlangs publiceerde NOS een artikel over krapte op de arbeidsmarkt. Met name de bouw, ICT, transport en logistiek kampen met moeilijk vervulbare vacatures. Maar ook in de publieke sector begint de situatie nijpender te worden. Jong talent binden en boeien is dus lastig want als millennial heb je banen voor het uitkiezen. Hoe overleef je als organisatie deze war for talent?

1. Maak je organisatie aantrekkelijk voor millennials

Bij Careerwise werken we elke dag aan meer plezier op de werkvloer. Daarom deden we onderzoek naar de grootste energieslurpers onder 3300 millennials. Daaruit blijkt dat Young Professionals energie krijgen van een positieve werksfeer en zich willen ontwikkelen. Millennials willen graag op basis van gelijkwaardigheid samenwerken en hebben een voorkeur voor een mensgerichte aanpak.

Bovendien zijn het harde werkers, nemen ze verantwoordelijkheid en leggen ze de lat hoog voor zichzelf. Klinkt als de ideale werknemer, toch? Tijd om de organisatie hierop in te richten. Lees hier onze gratis whitepaper met alle onderzoeksresultaten en zorg dat je als organisatie aantrekkelijk bent voor millennials.

2. Oudere collega’s aantrekken? Vraag het de millennials

Het is in deze tijd niet alleen lastig om junioren aan te trekken, maar zij vormen wel de sleutel. Want oudere werknemers verliezen energie op dezelfde onaantrekkelijke bureaucratie en verouderde processen als millennials, alleen merken zij het niet zo.

Het bijzondere aan millennials is, en dat blijkt ook uit onderzoek door Aart Bontekoning, dat deze jongste generatie haarscherp aanvoelt waar we onbewust de meeste werkenergie op verliezen tijdens ons werk. Laat millennials die nu al bij je organisatie werken eens vertellen waar ze energie van krijgen en op verliezen. Zij kijken verder dan zo is het nu eenmaal en zullen naast bekende energievreters ook blinde vlekken blootleggen. Je zult verbaast staan over de uitkomsten.

Vervolgens is de eerste stap om met z’n allen over te schakelen op doen wat wel werkenergie opwekt. Dan houden oudere collega’s het langer vol (hogere pensioenleeftijd) en ben je aantrekkelijker voor jongeren. Lees meer in onze Whitepaper over millennials & werk over het belang van samenwerken tussen oudere en jongere collega’s.

Millennials scannen razendsnel waar oud en jong werkenergie op verliest. Het DOEN wat werkenergie opwekt vergroot de aantrekkelijkheid van organisaties voor junioren en senioren.

– dr. Aart Bontekoning

3. Probeer eens in een andere vijver te vissen

Door bovenstaande stappen komt er meer jeugdigheid op de werkvloer, meer positieve energie, enthousiasme en worden de eerste stappen gezet richting een leer-organisatie waar fouten gemaakt mogen worden. Een cultuur gebaseerd op gelijkwaardigheid en menselijk contact waardoor er minder kans is op verzuim. Behalve dat het verzuim daalt en je daardoor minder vacatures hoeft uit te zetten, vergroot je ook de kans op een snelle terugkeer na ziekte.

Van de jongeren onder de dertig jaar oud zitten meer dan 100.000 thuis vanwege mentale klachten. Hoeveel daarvan werken er bij jou en hoe kan je zorgen dat ze sneller terugkeren? Precies, door te werken aan een cultuur die van deze tijd is met een millennial scan als startpunt.

Tot slot is er ondanks de krappe arbeidsmarkt nog altijd sprake van een groot onbenut arbeidspotentieel. 1,1 miljoen mensen zijn momenteel werkloos of zouden meer uren willen werken. Daarvan hebben er ongetwijfeld enkelen een match met jouw organisatie. Of blijf jij enkel strijden voor die paar talenten die bij elke organisatie lijken te passen doordat ze goed zijn in zichzelf profileren en waaraan tegelijkertijd iedereen zit te trekken waardoor ze vaak ook sneller weer weggaan?

Win de war for talent en begin bij de millennials

Download dus de whitepaper met de onderzoeksresultaten van 3300 millennials en verdiep je in deze jonge generatie om voor alle generaties het werkplezier de betrokkenheid te verhogen en onnodig energieverlies en burn-outs te voorkomen. Doe je mee? We delen graag onze kennis.

Tags: Burn-out, Millennials generatie Y, Werkenergie, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'War for talent? Zo bind & boei je millennials (en andere generaties)'?