Dit denken jongeren echt over geld & ambities

geld en ambities - Dit denken jongeren echt over geld & ambities - pexels-karolina-grabowska-4497591

Hoe je over geld denkt en wat je ambities zijn, vertelt veel over hoe jij bent. Om jongeren goed aan je organisatie te kunnen binden en boeien is het belangrijk om te weten hoe deze nieuwe generatie denkt over geld en ambities. Hoe denken ze over geld? Waarom willen ze sparen? Waar worden ze écht enthousiast van? Wij onderzochten het in het landelijk Young Professional Onderzoek.

Ambitie: verlangen naar meer en beter

Het voortdurende verlangen naar meer en beter zorgt er voor dat jongeren grote ambities hebben. We hebben de jongeren gevraagd welke ambitie ze voor zichzelf binnen een jaar willen realiseren. De meest gekozen antwoorden zijn:

  1. Meer kunnen sparen (71%) (zie volgende paragraaf)
  2. Gelukkiger zijn (70%) & Een opleiding volgen (70%)
  3. Dan wil ik weten wat ik wil / leuk vind (65%)

Bekend voor de levensfase waarin de jongeren zitten, is de zoektocht naar wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Aangejaagd door de wens om gelukkig te zijn en te willen bijdragen, wat richting Generatie Z steeds belangrijker wordt, lijkt de zoektocht langs existentiële vragen en richting een life purpose momenteel sterker dan ooit.

Dit denken jongeren over geld

Jongeren hebben de ambitie om over een jaar vooral meer te sparen. Zijn de jongeren van nu meer goudzoekers dan tot nu toe leek? Niet echt, blijkt uit de rest van de resultaten. Veel jongeren vinden goed geld verdienen belangrijk omdat ze worstelen met dure kwesties als studieschuld en een overspannen woningmarkt, maar van hebzucht is nauwelijks sprake. Sterker nog, we zien dat interne motivatie consistent hoger scoort dan externe beloning. Zo geven de jongeren aan dat als zij voor een groot bedrijf werken, zij dit het minste doen vanwege het salaris, een auto, laptop of telefoon van de zaak, goede pensioenopbouw of veel vakantiedagen. Dit zien we ook terug als we vragen waarom jongeren zich willen ontwikkelen. Weer staan persoonlijke groei, 43% noemt dit als belangrijkste reden, en voldoening bovenaan. Een grotere kans op meer verdienen scoort ook hier duidelijk lager; slechts 4% noemt dit als eerste.

De grootste aantrekkingskracht

Geld is dus niet de grootste aantrekkingskracht. Voor jongeren geldt dat werkplezier, ontwikkeling en bijdragen belangrijker zijn. Wel moet het salaris op z’n minst redelijk zijn. Door transparantie en sociale vergelijking komen jongeren onderbetaling snel op het spoor. Hebben ze het idee dat ze te weinig betaald krijgen? Dan voelt het al gauw als stil staan en dit gevoel van stilstand geeft aanleiding om verder te gaan kijken. Dit betekent dat je jongeren wél marktconform moet belonen, maar dat ze niet direct meer bevlogen of betrokken raken bij je organisatie door een hoog salaris. Net als hun leven tot nu toe, moet ook werk leuk zijn en ruimte geven om te ontdekken en te ontwikkelen.

Tags: Ambitie en succes, Leidinggeven aan millennials, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit denken jongeren echt over geld & ambities'?