Waar je als Young Professional niet aan wilt denken

Careerwise - AOV - Arbeidsongeschiktheidsverzekering - young professionals - pexels-burst-374880

Je bent jong, je hebt tof werk en ondertussen geniet je van lekker sporten en uitgaan met vrienden. Plaatje compleet. Je hebt het gemaakt. Maar wat als jouw leven onverwachts een totaal andere wending neemt; en je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt? Of jij je baan kwijt raakt? Dingen waar je helemaal niet bij stil wilt staan. Toch kun je dat beter wel even doen: één keer goed geregeld en dan hopen dat je het nooit nodig hebt. De grootste risico’s dek je in door een aov verzekering, je pensioen en je opleiding.

De zaken niet op orde

Want stel je voor dat je niets geregeld hebt, en je wordt arbeidsongeschikt of je kunt plotseling niet meer in jouw sector aan de slag. Dan zit je met een driedubbel probleem.  Bijvoorbeeld: Je krijgt een ongeluk en je raakt gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Het kost veel aanpassingsvermogen om daar mee om te gaan. Hoe geef je dat een plek? Hoe ga je jouw veranderde leven vormgeven? Als je daarvoor niets geregeld had, zit je in die zware periode ook nog zonder inkomen. Iets waar je gewoon niet aan wilt denken. 

Op welke problemen moet jij je één keer goed voorbereiden

Oke, daar gaan we. Even de schouders eronder en dan weet je zeker dat jij goed zit.

1. Een AOV verzekering

Een AOV verzekering; oftewel een Arbeids Ongeschiktheids Verzekering. Veel young professionals zijn ZZP’er, of worden uitbetaald via een verloningssysteem of hebben een ander werkverband dan een contract. Lekker ervaring opdoen en flexibiliteit behouden. Maar ben jij op die manier wel verzekerd als je gedeeltelijk of helemaal arbeidsongeschikt raakt? Zo niet, dan kun je een AOV verzekering afsluiten, waardoor je niet in de financiële problemen komt als je lange tijd niet kunt werken vanwege een ongeluk of bijvoorbeeld een burn-out.

2. Je pensioen

Als je werkt, betekent dat helaas niet automatisch dat je ook pensioen opbouwt. Als zelfstandige, of als jij uitbetaald wordt via een verloningssysteem, is de kans klein dat je straks een fijn pensioen krijgt. Dit moet je dan zelf regelen bij een pensioenaanbieder of je moet zelf geld apart houden. Er nu even achteraan gaan, betekent minder problemen op je oude dag.

3. Opleidingsbudget

Gebruik jij jouw opleidingsbudget wel? Veel mensen gebruiken dat budget helemaal niet. Geen zin in een extra opleiding, ik ben toch goed in mijn vak, geen tijd… Misschien weet jij wel helemaal niet zeker of je wel een opleidingsbudget hebt. Probeer dit budget elk jaar te besteden: er valt altijd meer te leren. Een verdieping in je vak, een onderwerp wat net buiten je vakgebied ligt maar wat wel goed van pas komt, of investeer zelf eens in een cursus. Het maakt jou waardevoller als je plotseling je baan verliest, en zo kun je voorkomen dat je lang werkloos blijft.

Sta even stil bij doemscenario’s

Je neemt de tijd om na te denken over je levensdoelen, over wat je écht wilt in je leven en je droomt over mooie toekomstplannen. Helemaal goed en ook zeker blijven doen. Maar daarbij is het ook goed om de risico’s in kaart te brengen. Wat kan er mis gaan en hoe kun je nu, preventief, de risico’s beperken? Het is nu eenmaal zo dat er in het leven fijne én minder fijne dingen gebeuren. Door hier eens een avondje bij stil te staan, bescherm jij jezelf. En dat is toch een fijne gedachte.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Allianz.nl

Tags: De juiste keuze maken, Ondernemerschap, Persoonlijke ontwikkeling, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waar je als Young Professional niet aan wilt denken'?