10 slechte excuses om niet te switchen

'My job sucks' by candrews on Flickr

Vervelende baas? Werk waar je niet enthousiast van wordt? Veel mensen willen niets liever dan vrijdag de deur achter zich dichttrekken om nooit meer terug te komen, maar doen dit uiteindelijk toch niet. Maanden of zelfs jaren later zitten ze nog steeds op dezelfde plek.

Veranderen is altijd lastig en volgens Alexander Kjerulf bedenken we daarom excuses om te blijven zitten waar we zitten, ook al worden we er ongelukkig van. In ons hoofd klinkt het allemaal erg logisch, maar toch wegen deze excuses niet op tegen de voordelen van werk waar je wel blij van wordt.

Herken jij je in één van deze excuses?

1. Misschien wordt straks alles beter

Natuurlijk, misschien krijgt je baas wel promotie of neemt die vervelende collega ontslag. Nu is het even heel erg druk, maar dat wordt volgende maand vast beter… Aan de andere kant kan ook zo blijven zoals het nu is of nog erger worden.

2. Ik laat mijn baas deze strijd niet winnen

Who cares. Het gaat hier niet om winnen of verliezen. Het is jouw leven.

3. Ik geef nooit op

Doorzettingsvermogen is een goede eigenschap, maar niet altijd. “Winners quit fast, quit often, and quit without guilt –  until they commit to beating the right Dip for the right reasons.” ~ Seth Godin, The Dip

4. Ik krijg vast nooit een andere baan

Niet als je nog langer blijft doen wat je nu doet!  Go, go, go… zorg dat je een switch maakt zolang je nog voldoende motivatie, energie en zelfvertrouwen hebt om die nieuwe baan te bemachtigen.

5. Ik moet er teveel voor opgeven

Natuurlijk heeft alles een prijs. Waarschijnlijk moet je iets opgeven als je vertrekt, zoals een leaseauto of status. Maar wat is de prijs van niets doen? Confrontaties, vermoeidheid, zelfvertrouwen…

6. Op een andere plek is het waarschijnlijk net zo erg

Dat is gewoon niet waar. Er zijn talloze geweldige werkplekken!

7. Ik heb nu al zo veel energie in deze baan gestoken

Natuurlijk is het lastig om ergens weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Maar denk ook aan alle energie die het je geeft om in een nieuwe omgeving te werken en eindelijk weer iets nieuws te leren.

8. Ik kan niet zonder de secundaire arbeidsvoorwaarden

Zie punt 5. Natuurlijk is een collectieve ziektekostenverzekering en pensioenregeling belangrijk, maar geen reden om vast te houden aan je baan. Ga gewoon op zoek naar een werkgever met goede voorzieningen.

9. Ik verdien te goed om hier weg te gaan

Het is fijn om goed te verdienen, maar weegt het op tegen al die dagen dat je tegen je zin in naar je werk gaat? Gebruik je salaris juist als buffer om ontslag te nemen en op zoek te gaan naar werk dat je wel leuk vindt.

10. Ontslag nemen staat slecht op mijn CV

Tja, het staat vast geweldig op je CV als je jaren hebt vastgezeten in een baan waar je niet gelukkig van wordt.

Tags: Carrièreswitch, Loopbaan, ontslag
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 slechte excuses om niet te switchen'?