5 tips voor het vinden van je droombaan

pexels.com
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Ja, de ideale baan bestaat echt. Het is soms alleen even zoeken naar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg. En die zoektocht gaat zelden over rozen
: keuzestress, onzekerheid, ongeduld, afwijzing, motivatiedips en twijfel gevolg door meer keuzestress, onzekerheid, ongeduld,… het hoort er allemaal bij.

Soms heb je er genoeg aan te weten dat je niet de enige bent die met deze haast mission impossible bezig is. Nog beter: je op deze achtbaan voorbereiden. Hierbij mijn 5 tips die je bij je zoektocht kunnen helpen:

1. Wie ben ik? Wat wil ik?

Weet van jezelf waar je goed in bent, wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en waarvan juist niet, of je een teamplayer bent, bij voorkeur solistisch werkt, met wat voor soort mensen je graag samenwerkt, hoeveel dagen, onder wat voor voorwaarde etc. Zie ook: 20 vragen om je talent te ontdekken, Wat zijn jouw (loopbaan)drijfveren? en Welke bedrijfscultuur past bij mij?

2. Begin met de juiste instelling

Wees je bewust van je mindset. Jouw mindset, de bril waarmee je de wereld bekijkt, maakt dat jij wel of niet die droombaan zult vinden. Als jij tegen jezelf zegt: ‘Ik moet de hypotheek kunnen betalen, dus ik kan niet van baan veranderen’, dan wordt het inderdaad lastig om een droombaan te vinden. Als jij bij voorbaat al niet gelooft dat de droombaan bestaat of in ieder geval niet voor jou, dan is de kans dat je die baan zult vinden inderdaad vrij klein. Wanneer je daarentegen gelooft dat jij ondanks het feit dat jouw hypotheek doorloopt een baan kunt vinden die echt bij je past. Dan is de eerste stap al gezet, van hieruit kun je actie ondernemen om die baan ook daadwerkelijk te vinden. Zie ook: Hoe je de ideale baan niet gaan vinden…

3. Voorkom teleurstellingen

Realiseer je dat een ‘gewone’ baan vinden al maanden kost, laat staan een droombaan. Stel jezelf hierbij reële doelen en verwacht niet dat deze baan binnen drie maanden gevonden is. Zie ook: Dromen, durven… doen!

4. Schakel je netwerk in

Ga bij de zoektocht naar een baan die echt bij je past niet uit van bestaande vacatures, maar maak gebruik van je netwerk. Zet LinkedIn Twitter en Facebook in, maak gebruik van de contacten die je hebt. Drie van de vier vacatures worden via via vervuld. Besteed je tijd dan ook nuttig, in plaats van vacaturebanken af te struinen kun je beter energie steken in het onderhouden en verder uitbouwen van jouw netwerk. Zie ook: Netwerktips voor studenten en Sleutel tot succes: zeggen wat je wilt!

5. Weet wat je kan verwachten

Als je je droombaan eenmaal op het oog hebt, neem dan geen overhaaste beslissingen. Ik hoor maar al te vaak dat cliënten zeggen: ik ga me denk ik veel met onderwerp X bezighouden en zal waarschijnlijk met team Y samenwerken. Als ik dan doorvraag dan blijken ze dat eigenlijk helemaal niet zeker te weten, het zijn slechts assumpties en verwachtingen. Onderzoek dan ook goed of de verwachtingen die je van deze baan hebt ook stroken met de werkelijkheid.

Als je deze 5 sleutelfactoren in je achterhoofd houdt en hier mee aan de slag gaat, dan zul je zien dat de droombaan ook voor jou is weggelegd!

Tags: Keuzestress, Loopbaan, Netwerken, Oriënteren, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 tips voor het vinden van je droombaan'?