7 sollicitatietips voor als het even tegenzit

7 sollicitatietips voor als het even tegenzit

“Natuurlijk vind je wel een baan. In mijn tijd stonden ze te springen om hoogopgeleiden”, “Het nichtje van mijn buurvrouw heeft ook communicatie gestudeerd
en die had na 2 weken een baan, dus dan moet het jou ook lukken!”, “Anders ga je toch gewoon nog een studie doen? Of reizen? Of vrijwilligerswerk?”.

De aanhouder wint

Allemaal goedbedoelde adviezen, vaak van mensen die zelf een goede baan hebben, maar aan de meeste heb je als recent-afgestudeerde-werkloze vrij weinig. Net als aan het gros van de tips die in allerlei kranten, blogs, en tijdschriften opduiken: “de aanhouder wint!” Nou, niet dus, volgens Tanya de Grunwald van The Guardian. 50 afwijzingen zonder één enkel gesprek is een teken aan de wand: jouw aanpak werkt niet. Stug doorgaan is een optie, maar nog beter: ‘to reassess and make a new plan’. Oftewel, kijk eens kritisch naar jouw aanpak. Hoe zijn andere mensen aan die droombaan gekomen? Komt dat overeen met jouw sollicitatiestrategie of zijn er nog andere mogelijkheden?

Bestaat jouw droombaan over 10 jaar nog?

Sowieso is het een goed idee om niet alleen jouw aanpak, maar de gehele arbeidsmarkt eens kritisch onder de loep te nemen. Iedereen weet dat bepaalde branches het meest onder de crisis lijden, dus kijk ook eens goed naar de toekomst van de sector waarin jij aan het solliciteren bent. Zoek je een baan als journalist bij een krant? Misschien moet je een carrièreswitch overwegen, want volgens Tanya is dit bij uitstek een uitstervend vak.

Geen vrijwilligerswerk

Als je al maanden thuis zit tijdens de zoektocht naar jouw droombaan, dan lijkt alles beter dan dat. Zelfs onbetaald werken voor een organisatie die je grof geld had betaald als je drie jaar eerder op de arbeidsmarkt was beland. Werkervaring is werkervaring, toch? “Nee,” zegt Tanya. Bied niet aan om desnoods gratis te werken. Dit maakt een wanhopige indruk en dit doet geen goed aan jouw imago als jonge, enthousiaste starter die zijn of haar waarde kent. Onderaan de ladder beginnen is geen probleem, maar stel niet meteen al voor om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Alle ervaring is goede ervaring

Aan de andere kant: alle werkervaring is relevant, dus ook stages, vrijwilligerswerk, etc. Iets is tenslotte beter dan niets! Bijbaantjes en andere nevenactiviteiten laten zien dat je graag de handen uit de mouwen steekt. Het is natuurlijk wel essentieel om te laten zien hoe deze werkervaring relevant is voor de vacature waarop je solliciteert. Benadruk bijvoorbeeld de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan die in deze functie goed van pas komen.

Een perfect CV bestaat niet

Sowieso is het een illusie dat een goed CV uit ellenlange opsommingen bestaat. Is jouw CV helder en overzichtelijk? Laat het dan precies zoals het is: geen gerommel om een perfect CV te creëren. Een duidelijke omschrijving van studie- en werkverleden plus een aantal steekwoorden die jou omschrijven is genoeg. Je motivatiebrief is de plek waar je jezelf moet onderscheiden, zodat degene die deze leest nieuwsgierig wordt.

Een extra opleiding op je CV?

Veel hoogopgeleiden hebben meerdere opleidingen en trainingen op hun CV staan waardoor deze al snel behoorlijk lang wordt. Prima natuurlijk! Laat vooral zien wat je gestudeerd hebt en hoe dat aansluit op de vacature. Veel werkzoekenden, en dan met name recent afgestudeerden, zijn geneigd om extra opleidingen te doen ‘om de tijd te doden’. Goed idee, zou je zeggen: zo breid je je kennis en vaardigheden uit en wacht je nog een jaartje tot de crisis weer bijtrekt. Volgens Tanya is dit echter geen slimme oplossing. Met een extra titel achter je naam verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt niet tot nauwelijks en je inkomen wordt zelfs minder. Dit hoeft natuurlijk niet altijd en overal te gelden, maar het is wel een goed idee om kritisch na te gaan of een extra, en duur, studiejaar de investering waard is.

Dream Big, maar vergeet de kleinere bedrijven niet

Bovendien: als je nu niet aan de slag gaat krijg je volgend jaar te maken met een nieuwe lading recent afgestudeerden. En er zijn nog steeds banen, wat kranten en tijdschriften ook zeggen. Zeker bij jonge start-ups is de jacht op gekwalificeerde jonge starters is weer geopend. Grote bedrijven lijken the veilige way to go: zij zullen niet snel uitsterven. Maar juist bij de kleinere bedrijven met minder dan 250 medewerkers zijn de meeste vacatures. Zij hebben echter minder geld te besteden aan dure vacaturesites en komen dus minder snel boven tafel. Het is daarom even zoeken, maar een internet savvy afgestudeerde draait daar zijn of haar hand natuurlijk niet voor om. Zeker als dat de kans op een (voorlopige) droombaan vergroot!


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Perfectcv.nl.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Loopbaan, Oriënteren, Scoor die baan, Solliciteren, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '7 sollicitatietips voor als het even tegenzit'?