70% ergert zich aan een recruiter

ergeren-aan-recruiter-careerwise

Als het om sollicitanten gaat, hebben recruiters zo hun ergernissen. Te laat komen, er onverzorgd uitzien, zich niet hebben verdiept in de organisatie, te veel praten, te weinig praten… noem maar op! Uit een poll van StudentenWerk onder 750 (solliciterende) studenten blijkt nu dat sollicitanten er ook wat van kunnen.

Ruim 70% ergert zich weleens aan de recruiter tijdens het sollicitatiegesprek. 63% van de sollicitanten ergert zich soms aan de recruiter en 9% ergert zich zelfs vaak aan de recruiter. Daarnaast is er ook nog een groep van 28% die zich nooit ergert. Nooit?

Bijzondere sollicitatie ervaring

Zo ontving Chantal de avond voor haar sollicitatiegesprek een telefoontje. De recruiter aan de andere kant van de lijn wist haar te vertellen dat de testscores van het assessment niet bleken te kloppen en ze niet meer voor de baan in aanmerking kwam.

“Een warmer welkom in de wereld van het solliciteren had ik me waarschijnlijk niet kunnen voorstellen. Aan de andere kant van de telefoon biedt de recruiter me bijna enthousiast nog een alternatieve functie aan. Op een lager niveau en totaal niet wat ik zoek. Vriendelijk heb ik hier dus maar voor bedankt.”

Top 10 ergernissen

StudentenWerk heeft een aantal studenten gevraagd waar ze zich het meest aan ergeren tijdens het sollicitatiegesprek. Het resultaat:

  1. Te laat komen
  2. Telefoon niet op stil zetten
  3. Teveel parfum of juist te weinig
  4. Arrogante houding
  5. Onbeleefd zijn
  6. Alleen maar standaard vragen stellen, geen gesprek aangaan
  7. De sollicitant niet op zijn/haar gemak stellen
  8. Een kruisverhoor afnemen
  9. De sollicitant niet aan het woord laten, maar vooral veel over je bedrijf vertellen
  10. Ongeïnteresseerde houding tijdens het luisteren

Tweerichtingsverkeer

Herkenbaar? Zo wordt ook met deze poll weer eens bevestigd: een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer en beide partijen willen met respect behandeld worden. Dat betekent dat je je als sollicitant zich netjes op het gesprek moet voorbereiden en je gepast moet kleden, maar ook dat een recruiter tijd en aandacht aan jou besteedt.

Tags: Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '70% ergert zich aan een recruiter'?