Goed salaris vragen – 4 hindernissen

goed salaris vragen - 4 hindernissen - by Pixabay - close-up-of-hand-over-white-background-255527

Weten wat je werk waard is, is een voorwaarde voor het kunnen bepalen én durven vragen van een goed salaris. Maar ongeacht wat dat goede salaris is, durf jij daar wel om te vragen? Of is dit nog een heikel punt? Het niet durven vragen maakt het lastig om een serieus bedrag te noemen aan de onderhandeltafel. Een goed salaris vragen, zonder hindernissen. Dat leg ik je uit in deze blog:

1. Bescheidenheid

Bescheidenheid is de prikkel om jezelf kleiner te maken dan je bent. Zie dan maar eens een grotere salariseis uit je mond te krijgen. Bescheidenheid kan een mooie eigenschap zijn, maar in deze context maakt het dat jij niet gaat staan voor je talent. Voor wat je in je mars hebt en voor wat jij kunt betekenen voor dit bedrijf. Dat helpt je salaris natuurlijk niet vooruit, maar de echte schade is nog veel groter: het maakt jou als potentiële werknemer onaantrekkelijk. Er kómt dus helemaal geen gesprek over salaris.

Daarom is het goed om je te realiseren dat je met bescheidenheid twee kanten op kunt.

  1. Bescheidenheid kan iets moois zijn wanneer je het bijvoorbeeld inzet om ook anderen de ruimte voor hun ideeën te bieden; of wanneer je mensen aan wie jij leiding geeft de gelegenheid geeft om meer credits te vangen door zelf even terug te stappen in de coulissen. In dit verband is bescheidenheid een functionele leiderschapsskill.
  2. Maar daar gaat dit niet over. Bescheidenheid die jou kleiner maakt dan je bent, is niet functioneel. Nooit. Want wie heeft er nu wat aan als jij jezelf klein maakt? Wat heb je de wereld te bieden als jij jezelf kleiner houdt dan je bent? Ik denk dat wat je dan achterhoudt, juist precies is waar de wereld op zit te wachten.

2. Imposter syndrome

Het imposter syndrome laat je denken dat je elk moment door de mand kunt vallen omdat je toch niet zo bekwaam bent als je zegt te zijn. Dus als je laag inzet, is je potentiële gezichtsverlies kleiner. Maar hoe ga je dan in vredesnaam duidelijk maken dat jij die door de wol geverfde expert bent met goede leiderschapskwaliteiten waarmee jij deze organisatie naar een volgend plan brengt?

Vanuit het imposter syndrome heb je bijvoorbeeld gedachten als: Als ik nou maar eenmaal binnen ben bij dit bedrijf, dan kan ik vanuit die positie alles bijleren wat nog nodig is om écht bekwaam te zijn, en tot die tijd kan ik niet met goed fatsoen de hoofdprijs vragen. Alleen, door niet de hoofdprijs te vragen doe je op een tricky manier aan negatief verwachtingsmanagement bij jezelf én bij je potentiële werkgever. Als je een hoger salaris zou vragen, wordt er ook meer van je verwacht. Die verwachting temper je naar schijnbaar veiliger vaarwater door je salariseis te temperen.

3. Angst voor afwijzing

Afwijzingsangst zorgt ervoor dat je de kans op afwijzing probeert te reduceren door je aan te passen en niet op te vallen; en zo je kansen op goedkeuring te vergroten. Bij gelijke geschiktheid van jou en andere kandidaten hoop jij, misschien onbewust, de baan in de wacht te slepen doordat je bereid bent een lager salaris te aanvaarden dan je concurrenten. Je herkent misschien een typische gedachte als: Wanneer ik eenmaal binnen ben loop ik dat wel in, maar het omgekeerde is waar. Eénmaal op salarisachterstand, altíjd op salarisachterstand. Dit effect wordt nog versterkt doordat een te lage inschaling een negatief effect heeft op de perceptie die het bedrijf dan heeft van jouw expertise.

4. Arrogantie-angst

De angst om arrogant te worden gevonden, zet aan tot gedrag waarvan je denkt dat anderen het acceptabel zullen vinden. Het oordeel van anderen is dus leidend voor jouw gedrag. Daardoor handel je niet vanuit autonomie maar vanuit aanpassing; en dat is niet krachtig. Arrogantie-angst komt voort uit de overtuiging dat je arrogant bent als je hardop zeg waar je goed in bent, of waar je misschien wel de beste in bent. Dit is een groot misverstand dat je enorm kan belemmeren.

Uitspreken waar je goed in bent, en daarmee gaan staan voor jouw waarde, is een uiting van gezonde zelfkennis en zelfvertrouwen. Het geeft gewoon lekkere duidelijkheid. Dit is waar ik super goed in ben, dit heb ik te bieden, dit is de waarde die ik toevoeg. Heerlijk toch, die helderheid? Dat niet mogen uitspreken van jezelf is onderdeel van de valse bescheidenheid die nergens toe dient.

Zo omzeil jij deze 4 hindernissen

Er is een simpele manier waarmee je deze vier hindernissen in één ruime boog omzeilt: wéten welke waarde je brengt, en je daar op gevoelsniveau mee verbinden. Dus: jouw toegevoegde waarde niet alleen kunnen beredeneren maar ook voelen dat het waar is. Dan wordt het een gevoelsweten, en kun je er heel gemakkelijk écht voor gaan staan. Als je eenmaal staat voor jouw toegevoegde waarde, wordt het vanzelfsprekend en onvermijdelijk dat je in ruil een bijpassend salaris wilt ontvangen. Met minder kun je geen genoegen nemen. Dat is een stevig uitgangspunt voor het vaststellen én het durven vragen van het salaris dat voor jou helemaal klopt.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Goed salaris vragen - 4 hindernissen | Careerwise |'?