Of je nu een stage bij een groot of klein adviesbureau wilt lopen, een afstudeerstage of -opdracht is altijd een goede manier om ervaring op te doen en te beoordelen of het adviesvak eigenlijk wel iets voor jou is. En vergeet niet: een stage kan je een aanbod voor een vaste baan opleveren. Het moment om te schitteren, dus!
Om je stage optimaal te benutten, heeft Kristine Schoonmaker, carrièrecoach en voormalig consultant, zes handige tips op een rijtje gezet:
Werk aan je ’track record’
Stages zijn een voorproefje van het echte werk. Dus, als je een vaste baan bij het bedrijf op het oog hebt, zal je moeten laten zien wat je in huis hebt. Zorg dat je weet wat er van je verwacht wordt. En als een opdracht niet helemaal duidelijk is: stel vragen. Er is immers geen betere manier om te laten zien dat je een aanwinst voor het bedrijf bent!
Ontdek welke kant je op wilt
Wat zijn de interesses, kennis en talenten die je tijdens je stage wilt laten zien? Als je een duidelijk beeld hebt van wat je na je afstuderen wilt doen, kun je tijdens je stage gerichte ervaring opdoen en jezelf bij de juiste mensen in de kijker spelen. Als je dit nog niet precies weet, gebruik deze dan tijd om daar duidelijkheid over te krijgen. Door op verschillende afdelingen mee te draaien of aan verschillende opdrachten te werken krijg je een beter beeld van de verschillende mogelijkheden.
Breid je netwerk uit
Een goed netwerk kan tijdens je carrière goed van pas komen en een stage is een perfecte kans om veel mensen te leren kennen. Dus, benut de teamlunches en zorg dat je de bedrijfsborrels bezoekt. Wat wil je van deze mensen weten? Nou, bijvoorbeeld wat hun expertise is, wat voor werk ze doen en wat je met ze gemeen hebt. Deze informatie zal je later goed van pas komen. En vergeet niet je nieuwe contacten op LinkedIn toe te voegen!
Maak een onuitwisbare indruk
Om op de ‘shortlist‘ van de partners en senior managers terecht te komen, zal je je kop boven het maaiveld moeten uitsteken. Deel je mening tijdens een vergadering, bied jezelf aan voor een bijzonder project… doe iets dat laat zien dat je ambitieus, proactief en getalenteerd bent.
Vraag om feedback
… meer dan een keer. Feedback, vooral opbouwende feedback, is een van de meest waardevolle instrumenten voor een succesvolle carrière. Dus, begin daar meteen tijdens je stage mee. Het vragen om feedback helpt je op twee manieren: 1) je onderhoudt contact met je teamleden, 2) je krijgt tijdig een signaal om bij te sturen. Dus, wacht niet tot het einde van je stage, maar vraag minimaal om de twee weken aan je begeleider hoe hij of zij vindt dat jij het doet en wat je kunt verbeteren.
Leer de mensen en cultuur kennen
Een stage is niet alleen een proefperiode voor een baan (‘Is dit werk wel iets voor mij?’), maar ook een proefperiode voor een bedrijf (‘Is dit bedrijf wel iets voor mij?’). In een wereld waar bijna elke werkgever een ‘no-nonse‘ en ‘hands-on‘ cultuur heeft, is een stage de uitgelezen kans om dit te ervaren. En, heb je geen klik met de mensen en cultuur? Super! Ook goed om te weten wat niet bij je past.
Ga je binnenkort stage lopen? Gebruik deze eenvoudige tips om een goede indruk te maken. Kijk ook eens bij Consultancy, iets voor jou? of je de juiste competenties in huis hebt om het tot succesvol adviseur te schoppen.