De start van mijn zelfstandig ondernemerschap

lennard-duijvestijn

Lennard Duijvestijn (26) studeerde European Studies en International Law in Maastricht om vervolgens aan een traineeship te beginnen. Al snel begon er iets te knagen en begon hij met zijn ontdekkingstocht naar datgene wat hij écht wil

Een tijd van transformatie

Beginnen als zelfstandige? Ik was eigenlijk van plan om een kleine organisatie op te zoeken om daar als adviseur Het Nieuwe Werken en sociale innovatie aan de slag te gaan. Maar ineens bood mijn werkgever mij de vrijheid en mogelijkheid om bij hun mijn eerste stappen als ondernemer te maken. En dat alles met de wetenschap dat ik in ieder geval een half jaar werk had (voor zover er wetenschap bestaat voor de ondernemer). Dat leek mij wel wat.

Verandering als uitdaging

Ondertussen had ik al begrepen dat niet iedereen per se gecharmeerd wordt van ideeën die de status quo uitdagen. Je kan de wereld wel willen veranderen, maar als deze niet veranderd wil worden, wie is dan eigenlijk degene die zich zou moeten aanpassen? Hierom besloot ik een Life coach opleiding te gaan volgen. Daar leerde ik vragen op zo’n wijze te stellen dat mensen inzicht krijgen in wat zij willen veranderen. Die verandering bewerkstelligen is veel makkelijker en sluit ook nog eens aan op de wens van de ander. Intrinsieke motivatie om dingen anders te doen werkt toch een stuk beter dan druk van buitenaf.

Marktresearch

Vanaf mijn start als zelfstandige ben ik direct allerlei ‘broedplaatsen’ van sociale innovatie en HNW op gaan zoeken. Via initiatieven als Durftevragen, Seats2Meet, het Natural Networking Festival en conferenties over Het Nieuwe Werken leerde ik veel mensen kennen en ben steeds meer te weten gekomen over nieuwe manieren van organiseren. Manieren van organiseren die gekenmerkt worden door openheid, flexibiliteit en vertrouwen en op die manier optimaal gebruik kunnen maken van collectieve intelligentie. Voor mij heeft het allemaal iets magisch: mensen die verandering als een voordeel zien, als een uitdaging. Die zich realiseren dat kennis wordt vermenigvuldigd wanneer het wordt gedeeld en die vooral geïnspireerd willen leven en werken.

quote-lennard-duijvestijn-de-start-van-mijn-zelfstandig-ondernemerschap

Leren van de natuur

Ik geloof ook dat het onze maatschappij ten goede zal komen als wij op die manier met elkaar omgaan. Om zo in het leven te staan is voor veel mensen en organisaties echter niet vanzelfsprekend. Daarom begeleid ik graag mensen die deze transformatie durven en willen ondergaan. Een echte transformatie kan geen vooropgezet plan zijn, toonbaar in matrix modellen waarbij per stap staat uitgelegd wat je wanneer moet doen. Een echte transformatie verloopt naar mijn idee organisch, natuurlijk.

En waar kunnen we meer leren over de transformatie dan in de natuur zelf? Ik wil deze zomer benutten om te gaan onderzoeken hoe ik de natuur kan inzetten bij het tot stand brengen van verandering. Momenteel ben ik contact aan het zoeken met plaatsen zoals deze boerderij in Italie om daar een maand of twee te werken en te leren. Dan kan ik na de zomer die frisse kennis en goede moed weer inzetten voor mijn bedrijf. Tips over dergelijke plaatsen in Europa hoor ik graag!

Wordt vervolgd…

Lees hier alle blogs van Lennard

Tags: Carrièreswitch, Ken jezelf, Ondernemerschap, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De start van mijn zelfstandig ondernemerschap'?