Dress to get the job: ultieme sollicitatietips voor mannen

“Leuk verhaal heb je, maar ik ben volledig afgeleid door je streepjes”. Dat kreeg een vriend van mij te horen, die solliciteerde bij een detacheringsbureau. Hij droeg een gestreept blouseje met een totaal afwijkend gestreept jasje. “Snel even aangetrokken,” vertelde hij me. Maar was het ook de beste keuze? Nee. Maar hoe creëer je een sollicitatie look waarmee je die baan wel binnenhaalt?

Kleed je naar het bedrijf

Allereerst kijk je naar het bedrijf waar je op gesprek gaat. Bij een bank gaat het er een stuk zakelijker aan toe dan bij een reclamebureau. Als je solliciteert bij een groot bedrijf, trek dan een net pak aan. Bij een reclamebureau kom je iets losser en modieuzer voor de dag. Kies een outfit die je toekomstige collega’s ook zouden dragen. Zorg dat je dan net een stapje netter bent dan wat gebruikelijk is. Zo laat je zien dat je het bedrijf en het gesprek serieus neemt en representatief genoeg bent voor afspraken met klanten.

Wees overtuigend

Je kledingkeuze bepaalt mede hoe overtuigend je bent. Een voorbeeld: koop je liever een auto van iemand in pak of van iemand in een gescheurde jeans? Juist. Zo werkt het ook bij een sollicitatie. Een representatieve look overtuigt meer. Over het algemeen geldt: printjes en tierelantijnen leiden af. Een effen blouse en een jasje doen het altijd goed.

Kleur bekennen

Een juiste kleurkeuze in je kleding kan een groot verschil maken. Ga je solliciteren op een ‘sociale functie’ (in de zorg of in de hulpverlening bijvoorbeeld), dan is het belangrijk dat je een betrouwbare, persoonlijke indruk maakt. Daar zijn lichte kleuren heel geschikt voor. Denk bijvoorbeeld aan grijs. Solliciteer je naar een managementfunctie, dan is donkerblauw de beste keuze. Waarom?  Terwijl lichte kleuren juist je persoonlijke touch benadrukken, stralen donkere kleuren overwicht uit.

Verder klinkt het erg logisch, maar toch: bij een donker colbert of blazer kies je voor een licht overhemd. Draag dus geen zwarte blouse bij een zwart jasje. Een lichtgekleurde blouse zorgt voor een open uitstraling. Met een witte of lichtblauwe blouse zit je altijd goed. En een bijpassende das is een must. Dit kan in een bijpassende kleur zijn, maar met een rode das ga je ook nooit de mist in. Laat in ieder geval je cartoon-das thuis (wie draagt dat nog?).

some-of-my-lovely-shirts-by-vbloke-on-Flickr
Deze mag je voor je sollicitatie thuis laten

Something new

Voor een goede sollicitatielook hoef je je niet per sé in het nieuw te steken, maar het is wel een goed excuus. Zorg er wel voor dat je look up-to-date is. Zo laat je zien dat je op de hoogte bent van nieuwe trends en ontwikkelingen. Let wel, nieuwe trends zijn van het laatste seizoen. Dus mocht je denken dat die roze trui of dat glanzende pak helemaal hip is, moet je echt de stad in…

Merken

Over merkkleding zijn de meningen verdeeld. Als je een trui van Tommy Hilfiger aandoet, zal je dat meer status opleveren dan een merkloze trui (overigens zijn grote logo’s erg passé). Maar sla niet door. Als je een heel duur horloge om hebt, zal je toekomstig werkgever ook kunnen denken dat je inzet op een (te) hoog salaris. Maak dus niet de indruk dat je geld wilt verdienen, maar dat je met passie je werk doet.

Een verzorgde look

Naast een mooie outfit is het ook een must om jezelf goed te verzorgen. Een paar aandachtspunten:

  • Besteed ’s ochtends voldoende aandacht aan jezelf: neem een douche, poets je tanden en zorg dat je haar goed in model zit.
  • Ga eventueel nog even naar de kapper van tevoren om je coupe bij te werken. Stel een rigoureuze metamorfose nog even uit. Denk aan die serieuze en overtuigende presentatie.
  • Over lichaamshaar: op veel werkplekken is een stoppelbaardje geen probleem, zolang je het goed verzorgt. Ook hierbij gaat het erom dat je overtuigend overkomt en hang het dus af van het soort werk en de werkplek.

The Don’ts

Het klinkt allemaal zo logisch, maar toch, welke dingen kunnen nu ècht niet?

  • Kleding die te groot is (leen dus nooit een pak van je beste vriend)
  • Sneakers, afgetrapte schoenen
  • Sportsokken
  • Helemaal geen sokken
  • Onbedekte tattoos en piercings

Dus mannen, met een verzorgde look en een nette outfit ben je al een stuk dichter bij die droomjob!

P.s. Die vriend van me heeft overigens bij een later gesprek zijn streepjes thuisgelaten en sinds kort heeft hij een nieuwe baan. Eind goed, al goed.

Ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor en lees meer artikelen en ervaringsverhalen van young professionals. Nog niet helemaal zo ver? Doe dan onze carrièretest en ontdek bij welke bedrijven jij past. Careerwise – laat je inspireren!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Suitableshop.nl.

Tags: Loopbaan, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dress to get the job: ultieme sollicitatietips voor mannen'?