Droombaan: Janne verzamelt mooie momenten

Janne_Willems_Careerwise_Mooie_MomentenJanne Willems (30) rondde drie studies af en reist nu de wereld rond. Ze laat mensen hun mooiste momenten tekenen. Dat helpt om te focussen op positieve dingen vindt ze. Op PlukJeMomenten.nl schrijft ze over bijzondere ontmoetingen, de verhalen achter duizenden tekeningen en de slimme crowdfunding initiatieven waarmee ze haar droom financiert. Terwijl Janne in Bulgarije zit interview ik haar via Skype voor Droombaanverhalen.

Ik wilde reclamemaker worden

Als meisje wilde ik reclamemaker worden. Dan mag je allemaal dingen zelf bedenken, dat leek me leuk. Uiteindelijk ben ik dat nooit geworden. Wel heb ik even bij Loesje gewerkt. In 2005 studeerde ik af in Cognitieve Kunstmatige Intelligentie waarna ik Filosofie deed en vorig jaar nog Cognitieve Neuroscience. Omdat ik wil weten hoe het menselijk brein werkt.

Focus op wat goed gaat

Het idee ontstond toen ik begon met studeren. Ik dacht: Wow, wat is de wereld gaaf, maar dat ga ik niet allemaal onthouden. Toen ben ik mooie momenten gaan opschrijven. Later werden het tekeningen. Dat ben ik blijven doen. Ook wanneer het allemaal minder lekker liep in mijn leven, zoals toen mijn moeder overleed. Na een aantal jaar zag ik hoeveel het opschrijven en tekenen van die mooie momenten me opleverde. Het leert me om te kijken naar wat er goed gaat, elke dag. Daar word ik heel blij en gelukkig van en dus wil ik dit idee niet voor mezelf houden.

Toen ontstond Pluk Je Momenten

Ik wilde een website, waarop ook anderen hun mooie momenten kunnen delen. Ik had er niet echt over nagedacht. Eerst liet ik al mijn vrienden tekenen. Op een dag zat ik in de trein en dacht: Weet je wat? Ik vraag het gewoon. Toen merkte ik dat mensen echt heel vrolijk worden van die vraag. Ze gaan ter plekke aan de slag met tekenen en raken daardoor met elkaar in gesprek. Heel cool om te zien.

Vraag wat je nodig hebt

Begin dit jaar had ik bijna vierduizend momenten verzameld. Toen had ik twee opties: stoppen, of het uitdagender maken. Ik wil nu duizend mooie momenten verzamelen per continent. Mijn Seize Your Moments World Tour was geboren.Wanneer je vertelt dat je iets gaat ondernemen, gaan mensen je helpen. Het gebeurt ineens. Als ik zeg: Ik weet nog niet of ik naar Azië ga, dan gebeurt er niets. Maar vertel ik dat ik 1 december vertrek en vervolgens vraag of mensen me willen helpen met mijn vliegticket, dan heb ik opeens een vliegticket. De truc is vragen wat je nodig hebt.

Janne_Willems_Droombaanverhalen_Careerwise
Zonder dat dit pasgetrouwde stel het weet van elkaar, tekenen ze hetzelfde moment

E-cursus mooie momenten beleven

Om mijn plannen te financieren werk ik met crowdfunding. Ik vraag of mensen mij bijvoorbeeld voor een dag willen sponsoren. In ruil daarvoor geef ik dan een e-cursus waarin ik elke week een anekdote uit mijn wereldtour vertel, plus een opdracht om zelf meer mooie momenten te beleven. Dat vinden veel mensen heel leuk. Daarnaast willen mensen nu eenmaal graag helpen. Als je kijkt naar mijn rugzak, tweede telefoon, laptop, kleding… Alles is gegeven.

Een laptop binnen 24 uur

Ik dacht op een gegeven moment: Ik heb een laptop nodig. Ik besloot het op internet te zetten en er voor mezelf een soort wedstrijd van te maken om die binnen 24 uur te regelen. Toen ik de volgende ochtend wakker werd had ik een berichtje van iemand: zij had nog wel een laptop over, die lag toch te verstoffen.

Soms zit het mee en soms…

Maar het zit heus niet altijd mee. Twee weken na mijn vertrek moest degene die in mijn huis zat haar huur onverhoopt opzeggen waardoor ik met een financieel gat zat. Natuurlijk is het soms spannend. Maar ik kijk continent voor continent hoe het gaat.

Janne_Willems_Careerwise_Mooie_Momenten_ Belgrad
Stralende gezichten of een berichtje: Fijn dat ik jou tegenkwam. Daar doe ik het voor!

Niet iedereen slaat direct aan het tekenen. Ik zoek in elk land naar nieuwe manieren van benaderen. Het gaat om heel kleine dingen. Bijvoorbeeld het gebruik van de vraag: Mag ik je iets vragen? In Nederland kun je niet anders. In Bulgarije hoef je dat niet te doen, je stapt gewoon op iemand af, maakt oogcontact en begint simpelweg met: Hallo, ik ben Janne en ik verzamel mooie momenten. Leren is fouten maken: wees niet bang om ze te maken!

Klaar met Europa

Hierna ga ik naar Azië maar niet voordat ik hier in Sofia mijn e-book heb afgerond en crowdfunding voor Azië heb geregeld. Het e-book gaat over mijn ervaringen in Europa. Zowel de tekeningen als de verhalen die ik heb verzameld. Zo verzin ik telkens weer wat nieuws. Er is altijd een oplossingen. Ik hoef niet alles zelf te weten, ik durf te vragen. Uiteindelijk wil ik van deze wereldtour een expositie maken. Ook komt er een boek over de complete wereldtour, dat wordt wel gewoon papier. En daarna? Ik heb nog geen idee…

Volg Janne op haar Wereldtour via haar Facebook pagina

Tags: Droombaan, Talent en passie
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Droombaan: Janne verzamelt mooie momenten'?