Eerste hulp bij keuzestress

Heb je het gevoel dat je barst van de mogelijkheden maar frustreren al die keuzemogelijkheden je eerder dan dat je er blij mee bent? Herkenbaar voor de meeste dertigers! We lijken lam geslagen te worden door alle opties waardoor we uiteindelijk niet kiezen. Deze keuzestress steekt ook onvermijdelijk de kop op als je zoekt naar jouw ideale werk. Hoe kies je in dit onoverzichtelijke oerwoud van keuzes voor welk werk jij wilt gaan? Ook in crisistijd?

Crisis = kiezen & kiezen = crisis!

Juist in deze crisistijden is het lastig: nu werkgevers de luxe hebben te kiezen voor de beste kandidaat die bovendien het best zijn motivatie en toegevoegde waarde kan overbrengen, word je niet aangenomen als je niet gericht solliciteert. En juist dat gerichte solliciteren vraagt om…. keuzes maken! Keuzes voor omgevingen, branches, taakvelden, kwaliteiten die wel en juist niet wilt gebruiken in je werk. Interesses waar je wel of niet je werk van wilt maken.

Het overzicht kwijt

In de overvloed van keuzes die hogeropgeleide dertigers moeten maken ten aanzien van hun leven en werk, hebben zij vooral een gebrek aan overzicht. We zijn bang om de foute keuze te maken, andere opties mis te lopen of kiezen niet omdat we helemaal niet willen kiezen en liever alles tegelijk hebben! We kunnen niet kiezen omdat we het gevoel hebben de opties niet te doorzien en te overzien. En daarnaast is het aantal opties simpelweg te groot. Het is bijna niet te doen een keuze te maken uit alle denkbare mogelijkheden voor je loopbaan.

Dora of Cars koekjes?

Mijn zoon van vier mag vaak in de supermarkt de koekjes uitkiezen. Zelf dertiger, besteed ik deze klus graag uit omdat ik echt in staat ben tien minuten voor het schap te dubben en drentelen…:) Mijn zoon vindt het fantastisch natuurlijk, maar een moeilijke opgave. Alle felle verpakkingen met Spongebob, Cars, en Dora zien er voor een kind even aantrekkelijk uit. Daarom help ik mijn zoon door te vragen: “Wil je de Dora of de Cars koekjes?” Heerlijk overzichtelijk. Kind blij, mama blij en de koekjes van het boodschappenlijstje gestreept.

Maak het jezelf makkelijker!

Het klinkt zo eenvoudig, maar probeer het ook eens! Maak het jezelf makkelijker. Dat doe je door: – je keuzemogelijkheden zélf te beperken – je opties concreet en tastbaar te maken

Zo doe je dat:

1) begin breed Als je de 9 stappen naar werk dat bij je past doorloopt kom je op het punt waarop je concreet gaat zoeken naar je volgende stap. Dan is het belangrijk dat je breed begint. Dat klinkt misschien tegenstrijdig maar wat ik ermee bedoel is dat je niet meteen een baan probeert te benoemen zoals accountmanager, lerares of wetenschappelijk onderzoeker. De wereld van de functies is daarvoor veel te divers en genuanceerd. Denk in termen van branches, taakvelden, werkomgevingen etc. Doe uitgebreid onderzoek naar welke functies er bestaan die hierbij aansluiten.

2) Beperk het aantal mogelijke functies De veelheid aan functienamen neemt met zich mee dat er veel verschillende functietitels zijn die allemaal iets anders en soms juist vrijwel hetzelfde betekenen. Breng de functies in jouw interessegebied in kaart door functietitels die op elkaar lijken samen te voegen en functietitels die leuk klinken maar voor jou saai werk betekenen, weg te strepen.

3) Kies 2 carrièremogelijkheden uit alle opties, die je serieus nader wilt onderzoeken. Stop daar je tijd en energie in.

4) Kies bewust voor 1 optie. Als je een tastbaar beeld hebt van deze twee carrière-ideeën kies je bewust voor een van de twee. Als je je kwaliteiten, waarden, drijfveren en wensen in kaart hebt gebracht en voor ogen houdt, zal het eenvoudiger zijn om uiteindelijk voor 1 van die twee mogelijkheden te kiezen!

5) Laat je niet meer afleiden! Dwing jezelf om je niet bezig te houden met alle opties die je nu links laat liggen. Het gras zal altijd groener lijken bij de buren. Als je je blijft richten op wat je niet hebt of misloopt zul je nooit volmondig “ja” kunnen zeggen op je volgende stap.

Durf te kiezen!

En trouwens: wie niets kiest, maakt ook een keuze… Je keuzemogelijkheden concreet maken en vervolgens beperken is het beste middel om jezelf in je keuzeproces te helpen. Het is, naast het geven van inzicht in je kwaliteiten en wensen, het belangrijkste wat ik als loopbaancoach doe. Veel succes! Haal je geen voldoening meer uit je werk? Wil je niets liever dan ‘s ochtends fluitend naar je werk gaan en er voldaan en met energie weer van thuis komen? Maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken nu de economie maar niet uit het slob lijkt te komen? Dan is het gratis webinar “Fluitend naar je werk in crisistijd” iets voor jou! Kijk hier voor meer informatie.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent?
Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

Wij hebben het voor je uitgezocht. Samen met generatie-experts en werkgevers hebben we ruim dertienhonderd jongeren binnen uiteenlopende organisaties gevraagd naar hun werk- en ontwikkelbehoeften. We keken speciaal naar wat maakt dat ze bij je blijven.

We delen resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek zodat jij daar in jouw organisatie direct mee aan de slag kunt!

Tags: Keuzestress, Loopbaan, What's next?, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Lees wat 1300 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Eerste hulp bij keuzestress'?