Hoe crisisproof ben jij?

merry-crisis-by-luca-barcellona-calligraphy-lettering-arts-on-flickr

Ik hoor het steeds meer om mij heen: Young Professionals die door de crisis hun baan verliezen. Dit overkwam ook Daphne, tot een paar maanden geleden had ze het ontzettend naar haar zin in haar nieuwe baan. Ze ging met veel plezier naar haar werk, ze had een interessante en uitdagende functie, leuke collega’s en ook op de langere termijn zag ze volop uitdaging en groei. Daphne zag zichzelf voorlopig niet van baan veranderen.

Totdat de crisis een streep door de rekening trok…

Dat het niet al te best ging met het bedrijf, dat was Daphne niet ontgaan, dat de financiële situatie van haar werkgever echter zo nijpend was, daarvan was ze niet op de hoogte. Tot vorige week, toen ze van de directie te horen kreeg dat zij met nog een aantal andere medewerkers op straat zou komen te staan.

In tijden van crisis doet het er niet meer zo toe of je je werk uitstekend uitvoert en een waardevolle kracht bent. Als het erop aankomt dan trek je als Young Professional met beperkte dienstjaren al gauw aan het kortste eind. Het principe: Last in, first out, maakt je dan ook extra kwetsbaar.

Tip 1: Maak je niet (te) druk

Moet je daarom nu met angst en beven naar je werk toe gaan en denken: ‘Elke dag kan hier de laatste zijn?’ Nee, beslist niet! Je weet niet hoe de toekomst er uit zal zien. Ik denk in dit soort gevallen vaak aan de volgende uitspraak: “Let’s cross that bridge when we get there”. Kortom je weet niet wat er over een paar weken of maanden gaat gebeuren, het heeft geen zin om je daar nu al druk over te maken.

Kun je dan achteroverleunen en denken het zal mijn tijd weer duren, die crisis? Nee, dat evenmin. Meer dan ooit is het voor Young Professionals belangrijk om aan hun employability te werken. Neem je loopbaan in eigen hand en zorg er daarmee voor dat je voorbereid bent op eventuele veranderingen.

Tip 2: Blijf in jezelf investeren!

Investeer in jezelf, door aanvullende opleidingen, trainingen en coaching en ga naar congressen en vakbijeenkomsten, ook als dit niet door de werkgever gestimuleerd en betaald wordt. Houd goed in de gaten wat er speelt in jouw vakgebied. Ben op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zorg dat je niet alleen op het moment dat je op zoek bent naar een baan aan het netwerken bent, maar zie dit als een continu proces.

Wat levert het je op dat je doorlopend aan je employability werkt, op het moment dat je onverhoopt toch je baan verliest?

De klap zal minder groot zijn

Je bent op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in jouw branche en vakgebied en waarschijnlijk zie je een ontslag daardoor eerder aankomen. Daarnaast ben je in staat om relatief eenvoudig en snel een beroep te doen op je netwerk, zonder dat je dat eerst nog hoeft op te bouwen

Je profileert je al via Social Media als LinkedIn en Twitter

En weet hoe je jezelf op een positieve manier onder de aandacht brengt bij recruiters en potentiële werkgevers.

Je hebt geïnvesteerd in je eigen vakkennis en ervaring

Door middel van opleidingen en trainingen en coaching. Hiermee kun jij je onderscheiden van andere Young Professionals.

Kortom, laat je niet overvallen door een (plotseling) ontslag maar neem verantwoordelijkheid voor je eigen loopbaan en zorg dat je bij veranderende werkomstandigheden snel kunt schakelen. Heb vertrouw in jezelf en je eigen capaciteiten en streef ernaar om uit iedere baan het maximale te halen.

Als jij werkt aan je employability, dan zie je de tijd waarin we nu leven als een periode vol uitdagingen en kansen in plaats van een tijd van verlies en bedreiging. Je ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, crisis of geen crisis!

Tags: Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe crisisproof ben jij?'?