Waarom je niet bang hoeft te zijn om te netwerken

Netwerken is belangrijk

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Drie van de vier vacatures worden via via vervuld. Daarom kan ik dan ook niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk het is om te netwerken. Ook als je op dit moment een baan hebt waar je het hartstikke naar je zin hebt! Je weet namelijk nooit tot wat voor kansen en mogelijkheden zo’n gesprek op korte of lange termijn kan leiden. De meeste mensen staan echter niet direct te trappelen als ik hen voorstel om netwerkgesprekken te voeren. Ze zijn vooral bang dat ze iemand er alleen maar mee lastigvallen. Herkenbaar?

Onderzoek wat het beste bij je past

Voordat ik besloot om voor mezelf te beginnen, heb ik eerst grondig onderzocht wat voor soort werk het beste bij mij past. Dit deed ik onder meer door netwerkgesprekken met mensen te voeren die bij een bedrijf werkten of een functie vervulden die mij aansprak. Zo kwam ik een keer de hoofdredacteur van een bekend vrouwenblad tegen in een cafeetje. Ik sprak haar aan met de vraag of ik niet eens bij haar langs kon komen om over het werken op een tijdschriftenredactie te praten. Zij bleek zelf net van baan veranderd te zijn, maar bracht mij wel in contact met de toenmalige hoofdredacteur van het blad. Niet veel later zat ik bij haar aan tafel en kreeg ik de gelegenheid om de sfeer op een redactie te proeven en mijn vragen te stellen.

Bang om iemand lastig te vallen

Tegenwoordig stimuleer ik mijn cliënten ook om zoveel mogelijk te netwerken. Zo kan je nagaan of het beeld dat je hebt van een bepaalde baan en organisatie echt klopt. Misschien deins je terug voor dit soort netwerkgesprekken, vind je het eng om contact op te nemen met iemand die je niet kent, ben je bang om af te gaan of vrees je dat je een ander tot last zult zijn?

Leuk om over eigen loopbaan te vertellen

Uit ervaring weet ik dat deze angsten volstrekt ongegrond zijn. In de regel vinden mensen die het naar hun zin hebben in hun werk het juist leuk om hierover te vertellen. Hierdoor zijn ze meestal graag bereid om tijd vrij te maken en met je mee te denken. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, ervaar dit dan niet als een persoonlijke afwijzing. Wanneer je iemand wat vraagt kan die persoon daar ja of nee op zeggen. Als je wilt dat iemand hoe dan ook positief reageert, is het eigenlijk geen vraag meer maar een eis. Je geeft de ander hiermee namelijk geen ruimte om nee te zeggen.

Vraag met verve

De manier waarop je iets vraagt speelt ook een essentiële rol. Ik zat laatst met mijn man en zoontje in een restaurant toen een kennis bij ons aan tafel kwam zitten. Hij wilde graag een keer met mijn man afspreken om een zakelijk idee met hem te bespreken. Deze kennis bracht dit met zoveel verve en zelfvertrouwen, dat het me even ontging dat hij eigenlijk om een gunst vroeg. Het volgende moment werden telefoonnummers uitgewisseld en later die week vond al een afspraak plaats.

Nee heb je, ja kun je krijgen

Laat je dus vooral niet weerhouden door ongegronde angsten en trek de stoute schoenen aan. Leg contact met de persoon waar je graag eens mee om de tafel wilt zitten, of je hem nu kent of niet. Want vergeet niet: nee heb je, ja kun je krijgen!

Mocht je in mijn LinkedIn netwerk iemand vinden waar je wel eens mee zou willen praten, laat het me gerust weten. Ik leg graag het eerste contact voor je.

Check ook deze Careerwise video waarin ik vertel waarom het zo belangrijk is om in je netwerk te investeren.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom je niet bang hoeft te zijn om te netwerken'?