Should I stay or should I go…?

Self-portrait-by-dr_tr-on-Flickr

Sabine kwam onlangs bij mij voor een kennismakingsgesprek. Zij vertelde mij dat zij sinds zij is begonnen met werken met tegenzin naar haar werk gaat. Toen ik haar dat hoorde vertellen, dacht ik kort terug aan de tijd dat ik met tegenzin naar mijn werk ging. Tijdens mijn werk als PR-consultant had ik het niet altijd naar mijn zin en ging ik soms met lood in mijn schoenen naar mijn werk. Ik kon me dus maar al te goed voorstellen hoe zij zich moest voelen.

Struisvogelpolitiek

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Ga jij wel eens met tegenzin naar je werk? En zo ja, wat doe je met die onvrede? Blijf je doorworstelen en het voor je uit schuiven? Wees eens eerlijk, schiet je daar wat mee op? Heb je ergens de ijdele hoop dat het ooit veranderd, of ben je bang dat het elders niet veel beter is? Er is maar een manier om erachter te komen en dat is actie ondernemen. Staak je struisvogelpolitiek, maak de balans op en bepaal voor jezelf ‘should I stay or should I go?’

Assessment: meet je werkplezier

Lees de onderstaande vragen en beantwoord elke vraag voor zover van toepassing met een rapportcijfer van 1 t/m 10. 1 staat voor bijzonder slecht en 10 voor extreem goed. Voeg waar nodig voor jouw persoonlijke vragen toe. Wanneer je klaar bent met het beantwoorden van de vragen tel je alle cijfers bij elkaar op en deel je dat getal door het aantal vragen dat je hebt beantwoord.

1. Met hoeveel plezier ga je doorgaans naar je werk?

2. Hoe beoordeel jij het contact met je (direct) leidinggevende(n)?

3. In hoeverre voel jij je gewaardeerd door je (direct) leidinggevende(n)?

4. Hoe beoordeel jij het contact met je collega’s?

5. Hoe waardeer jij je werk-privé balans?

6. Hoe tevreden ben jij over de mate waarin je begeleid wordt?

7. Hoe uitdagend is je baan?

8. Hoe tevreden ben jij met je salaris?

9. Hoe tevreden ben jij met je secundaire arbeidsvoorwaarden?

10. Hoe beoordeel jij je loopbaanperspectieven binnen je organisatie?

11. Hoe tevreden ben jij over de jouw geboden mogelijkheden op het gebied van opleidingen/ training en/of coaching?

12. In hoeverre voel jij je van toegevoegde waarde in je baan?

13. In hoeverre voel jij je thuis binnen de afdelingscultuur?

14. In hoeverre voel jij je thuis binnen de organisatiecultuur?

Een rapportcijfer tussen 1-3

Het is duidelijk wat je te doen staat. Go! Neem in het uiterste geval een tijdelijk baantje om van daaruit een volwaardige baan te zoeken. Blijven hangen in een baan waar je het zó niet naar je zin hebt, slurpt al je energie op. Daardoor ontbreekt het je aan de benodigde energie om een andere baan te gaan zoeken.

Een rapportcijfer tussen 4-6

Onderzoek wat er moet veranderen om op een hoger rapportcijfer uit te komen. Wil je bijvoorbeeld meer begeleiding, een hoger salaris, of wil je niet langer op projecten aan de andere kant van het land geplaatst worden? Ga na in hoeverre je daar wat aan kunt doen en onderneem waar mogelijk actie. Leg vervolgens een moment in je agenda vast waarop je wederom de balans opmaakt.

Blijft je cijfer alsnog in deze categorie hangen? Oriënteer je op ander werk en onderzoek of er banen zijn waarvan jij verwacht dat je het meer naar je zin hebt. Wanneer je die eenmaal gevonden heb, ga je solliciteren.

Een rapportcijfer tussen 7-10

Gefeliciteerd, jij zit op je plek in je huidige baan. Dat jij het naar je zin hebt in je werk is goed voor jouw algehele welbevinden, je gezondheid (je zult minder snel kampen met stress en aanverwante klachten) en ook voor je werkgever.

Zorg ervoor dat het zo blijft, stel jezelf deze vragen over een tijdje nog eens en bekijk of je nog steeds tevreden bent.

Ga jij net zoals Sabine (al té lang) met tegenzin naar je werk en weet je niet hoe je zelf uit deze impasse moet komen? Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie over hoe ik jou kan helpen.

Tags: Keuzestress, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Should I stay or should I go…?'?