fbpx

Sollicitatiegesprek? Zo ben je je zenuwen de baas

Op sommige momenten ontkom je er niet aan en zul je jezelf moeten verkopen, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek. Door hoge ambities ben je in dit soort situaties vaak extra zenuwachtig en gespannen. Een paar tips om je zenuwen onder in bedwang te houden zijn in dit geval geen overbodige luxe. Bij deze.

Vergroot je kansen op succes

 1. Bereid je goed voor

  Lees je in in het bedrijf en de functie. Bekijk de site, sociale media kanalen en lees nieuwsberichten over het bedrijf. Bereid je antwoorden op mogelijke vragen voor en oefen je elevator pitch. Ga de avond van te voren op tijd naar bed en verwen jezelf met een goed ontbijt.

 2. Neem een ontspannen houding aan

  Doe voorafgaand aan het sollicitatiegesprek een ontspanningsoefening. Ga in de wachtruimte recht op in een stoel zitten, met beide voeten op de grond en adem een paar keer bewust diep in en uit.

 3. Geef jezelf een boost

  Vervang je eigen veroordelende gedachten door gedachten die je zelfacceptatie en zelfvertrouwen vergroten, bijvoorbeeld: ik mag zenuwachtig zijn, dat is heel normaal in dit soort situaties. Of: niemand eist dat ik overdreven zelfverzekerd overkom en geen spoortje van menselijke emoties toon.

 4. Niemand is perfect

  Houd voor ogen dat recruiters niet de meest perfecte kandidaat zoeken, maar degene die het beste past op een bepaalde plek.

 5. Visualiseer je succes

  Richt je op een positieve uitkomst voor jezelf. Op die manier vergroot je jouw kansen op succes.

 6. Let op je ademhaling tijdens het gesprek

  Adem vanuit je buik ademt. Dit helpt om tijdens het sollicitatiegesprek rustig te blijven. Merk je dat je adem hoog zit, leg dan je hand op je buik om je ademhaling te verlagen.

 7. Blijf optimistisch

  Laat niet alles afhangen van dit ene sollicitatiegesprek. Als er iets misgaat, kun je ervan leren voor een volgende keer. Er komt een keer dat jij aangenomen wordt voor de baan die je graag wilt. Echt waar! Blijf optimistisch en moedig jezelf aan.

Heb jij nog goede tips?

Ben jij wel eens zenuwachtig bij sollicitatiegesprekken of andere belangrijke momenten op je werk? Heb je tips voor andere young professionals? Ik vind het leuk als je het wilt delen onder dit blog of op Facebook.

Hulp nodig?

Heb je loopbaanvragen waar je alleen niet uitkomt, bijvoorbeeld een probleem op je werk, een sollicitatievraag of iets anders? Stel ze me gerust, ik help je graag verder.

Tags: , ,
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu