fbpx

Succesvol solliciteren kun je leren

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Veertig keer uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek en iedere keer in de eerste ronde afgewezen worden. Dit overkwam een van mijn cliënten de afgelopen twee jaar. Zijn verhaal maakte mij nieuwsgierig. Hoe komt het dat iemand keer op keer afgewezen wordt? En als je geen sollicitatiewonder bent, kun je het dan wel leren? Gelukkig: succesvol solliciteren kun je leren!

1. Een goede eerste indruk is goud waard

De eerste paar minuten blijken vaak allesbepalend te zijn in een sollicitatiegesprek. Let op je lichaamshouding: Loop met een rechte rug, schouders naar achter en borst voor uit. Treed de recruiter met een open blik en een glimlach tegemoet. Dit zorgt voor een positieve uitstraling.

2. Geef een goede hand

De manier waarop je een hand geeft, zegt veel over jou. Een te stevige hand, kan de indruk wekken dat je dominant bent, een te slappe hand is echter ook niet aan te raden. Zorg ervoor dat je een hand geeft, die daar precies tussen in zit. De meeste mensen zijn zich er niet bewust van hoe zij een hand geven, oefen het handen schudden eens met een bekende.

3. Wees authentiek

Ga geen toneelstukje opvoeren, maar wees vooral jezelf! Dit betekent niet dat je je gedraagt alsof je thuis bent, maar dat je laat zien wie jij bent als professional. Vul niet in wat de recruiter mogelijk van jou wil horen, maar luister goed naar de vragen en geef daar eerlijk en open antwoord op. Elke persoon heeft goede en minder goede kanten, laat zien dat jij je daar bewust van bent.

4. Lichaamstaal spreekt boekdelen

Ben je ook tijdens het gesprek bewust van je lichaamstaal. Zit recht op je in stoel en neem een actief luisterende houding aan. Maak oogcontact tijdens het gesprek, ook al ben je misschien nerveus, wegkijken kijken, draagt niet bij aan een open gesprek. Vermijd over elkaar geslagen armen, het komt gesloten over, alsof je iets te verbergen hebt.

5. Tweerichtingsverkeer

Beschouw het sollicitatiegesprek als een wederzijdse kennismaking. Het bedrijf wil jou beter wil leren kennen, maar ook jij wilt uitzoeken of jij je waardevolle tijd en energie in deze functie en organisatie wilt steken. Maak gebruik van de gelegenheid om ook zelf vragen te stellen. Hiermee maak je het gesprek gelijkwaardiger. Denk wel goed na over de vragen die je stelt, als je informeert naar iets dat algemeen bekend is, wekt dat eerder irritatie op.

6. Een goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je van te voren goed voor op het gesprek. Verdiep je in je gesprekspartner(s), door bijvoorbeeld op LinkedIn of Google te kijken. Indien mogelijk kun je tijdens het gesprek refereren aan iets dat je over die persoon hebt gelezen. Mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten. Verdiep je ook in de organisatie, door te lezen op internet en bijvoorbeeld contact op te nemen met mensen die je (via via) kent, die reeds bij de organisatie werkzaam zijn.

7. Bedenk voorbeelden

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Lees de vacature door en bedenk voor elke gevraagde competentie een voorbeeld waar uit blijkt dat je over die competentie of eigenschap beschikt. Veel recruiters werken aan de hand van de STAR-methode, Situatie, Taak, Actie, Resultaat. Bedenk dus in wat voor situatie, jij een bepaalde taak had, welke actie heb je ondernomen en wat daarvan het uiteindelijke resultaat was.

Mijn cliënt is inmiddels succesvol gaan solliciteren, sterker nog hij is onlangs aangenomen! Mocht jij van nature geen sollicitatietalent zijn, laat je dan niet uit het veld slaan, ook jij kunt het leren om succesvol te solliciteren. Ik wens je veel succes!

Tags: , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Succesvol solliciteren kun je leren'?