Uitnodigen: Dat doe je persoonlijk

Daar heb je er weer zo één. Iemand die zichzelf uitnodigt om LinkedIn contact te worden en niet even de moeite neemt om zichzelf voor te stellen. Als ik iemand al ken heb ik minder moeite met onpersoonlijke berichten. Als ik hem of haar al ergens ben tegengekomen of als we hebben samengewerkt. Maar die toevallige passanten die mij interessant vinden en vanuit het niets een uitnodiging sturen…

Welkom op mijn feestje

Stel jezelf het volgende voor: Ik vier mijn verjaardag. Op de één of andere manier heb jij daarvan gehoord. “Klinkt als een interessante kerel” denk je. Dus je belt bij mij aan. Als ik de deur open doe, noem jij alleen je naam. Vervolgens loop je langs mij naar binnen. Naar de chips en het bier. Verbaasd blijf ik nog even staan. Wie is dat? Wat doet hij hier? Wat moet hij hier? Was een felicitatie écht teveel gevraagd?

Beleefdheid kost niets en koopt alles

Dus stel jezelf in het vervolg even netjes voor. Op mijn verjaardag, maar zeker op LinkedIn. Want daar komt eigenlijk de frustratie vandaan! Denk je nou echt dat ik je zomaar binnen zou laten op mijn verjaardag? Nee, ik word zo moe van die uitnodigingen op LinkedIn van mensen die ik niet ken. Soms heb ik wel een vermoeden. Dan valt me bijvoorbeeld op dat ze zich net hebben ingeschreven voor mijn nieuwsbrief. Maar is dat dan een vrijbrief om mijn party te crashen zonder je voor te stellen? Nee, sorry. Zo werkt dat niet.

In de tegenaanval

Maar ik ben nogal beleefd, van huis uit. Daarom heb ik tot nu toe elke onpersoonlijke uitnodiging beantwoord met een persoonlijk bericht.

Een voorbeeld:

Reactie op onpersoonlijke LinkedIn uitnodiging

Hier kreeg ik wisselende reacties op. Soms nam iemand de moeite om een berichtje terug te sturen met uitleg. Maar veel vaker kwam er niets meer terug. Jammer, gemiste kans. Geen Martijn Bloksma in jouw netwerk! Maar ik wil het eens anders gaan proberen. Vuur met vuur bestrijden noemen ze dat volgens mij. Ik ga eens een onpersoonlijke uitnodiging beantwoorden met een onpersoonlijk antwoord. Maar dan wel een antwoord met een diepere boodschap. Verpakt in humor, want dat is mijn geheime wapen.

Mijn nieuwe reactie

Nieuwe reactie LinkedIn uitnodiging

Ik wacht op antwoord. En het is nog wel zo gemakkelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen! Ohw en kom niet met de smartphone smoes… “Op mijn smartphone kan ik geen persoonlijke boodschap toevoegen…” Als de connectie belangrijk voor je is dan kun je best wel even wachten tot je achter een computer zit met het versturen van de uitnodiging.

Dit artikel verscheen eerder op Martijn zijn eigen blog Afrit 22.

Tags: Ambitie en succes, LinkedIn, Marketing, Netwerken, Personal Branding, Scoor die baan, , Young Professional, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Uitnodigen: Dat doe je persoonlijk'?