5 cruciale fouten bij online profilering

facebook

In een tijd waarin de banenmarkt weinig in beweging is, is het opbouwen en onderhouden van een online account onontbeerlijk. Indien je het op de juiste wijze doet. Echter, verkeerd gebruik kan juist keihard tegen je werken. Vijf fouten die in het online banen zoeken cruciaal kunnen blijken.

Instellingen zijn niet waterdicht

Ga ervan uit dat jouw updates en posts gevolgd worden. Uit een studie van Microsorft komt naar voren dat 79% van de HR managers en recruiters online accounts checken van potentiële kandidaten en 70% een aanname baseert op deze informatie. Redenen? Zorgen over je leefstijl, ongepaste commentaren, foto’s en video’s. Ga er niet vanuit dat je privé instellingen waterdicht zijn. Er hoeft maar één iemand te zijn die informatie deelt, die jij eigenlijk niet wilt delen en je gesloten netwerk is niet zo gesloten als het lijkt. Ga ervan uit dat je toekomstige baas alles kan lezen, dat jij én je vrienden over jou online delen.

Half werk leveren

Beter één volledig online profiel, dan meerdere halfbakken. Met een half ingevulde account imponeer je een mogelijke werkgever niet; je irriteert eerder. Cultiveer je online aanwezigheid. Kies uit twee of maximaal drie netwerk sites. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn de drie meest populaire sites gebruikt door HR managers op zoek naar potentiële kandidaten (onderzoek Jobvite). Zorg voor een compleet profiel en reguliere updates. Volgens LinkedIn zorgt dat en minimaal 35 goede connecties voor 40% meer kansen via je netwerk.

Je netwerk weet niet dat je op zoek bent

Als niemand uit je netwerk weet dat je op zoek bent, dan is dat een probleem. Pas je status aan, laat weten dat je open staat. Dat is natuurlijk lastiger wanneer je huidige baas niet mag weten dat jij op zoek bent. Subtiliteit is dan het antwoord. Positioneer jezelf. Laat weten waar je voor staat, wat je doet, belangrijke resultaten van jouw werk en hoe je het publiek bedient. Geef mensen het gevoel dat jij de persoon bent, die zij zoeken voor hun bedrijf.

Geen goede kwalitatieve connecties

Wees wijs in het selecteren van je contacten. Voeg alleen mensen toe je kent of waar je zaken mee hebt gedaan. Mensen die je vertrouwt. Stuur bovendien geen onpersoonlijke uitnodigingen uit. Voeg altijd een persoonlijke noot toe, waarin je aangeeft hoe je de persoon kent en/of waarom je de connectie wil. Aangeven dat je open staat om die persoon verder te introduceren in jouw netwerk maakt ook aantrekkelijk.

Alleen online zoeken

Beperk je niet tot de online wereld. Fysiek netwerken blijft altijd van belang. Door de krapte op de banenmarkt, ontvangen bedrijven vaak enorme hoeveelheden sollicitaties voor een positie. Sommigen kiezen er om die reden voor om hun vacature niet meer online te plaatsen. Vooral openingen op hogere posities worden minder vaak online gezet. Fysiek netwerken kan noodzakelijk blijken om deze kansen te ontdekken. Verlies de echte wereld dus niet uit het oog!

Tags: Loopbaan, Personal Branding, Scoor die baan, , Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 cruciale fouten bij online profilering'?