Wat een recruiter van jouw gezicht kan aflezen

gezicht

Een bijdrage van Reyndert Coppelmans:

Kun je een wereld zonder gesproken taal voorstellen? Taal heeft ons verder gebracht omdat het efficiënt en effectief de boodschap communiceert, maar ondertussen zijn we de basis van menselijke communicatie wat uit het oog verloren. In plaats van onze focus op ‘wat’ we willen zeggen, zouden we eigenlijk veel meer aandacht moeten besteden aan ‘hoe’ we iets willen zeggen. Neem Chimpansees als voorbeeld. Apen hebben geen gesproken taal en zijn daarom veel beter in het herkennen van lichaamstaal.

Bij het lezen van de eerste paar regels denk je misschien ‘oh nee niet weer iemand die me vertelt dat 90% van de menselijke communicatie uit lichaamstaal bestaat’. Zo’n blog wordt het niet. Waar het wel over gaat zijn de basisbeginselen van de populaire TV-serie ‘Lie to me’. Het draait in deze serie om macro- and micro expressies en wat er op basis van deze expressies van jouw gezicht af te lezen is.

Gezichtsuitdrukking

Macro expressies zijn de langer durende (>10 seconden) expressie van emotie in het gezicht. Deze laten zien dat je bijvoorbeeld blij, trotst of bang bent. Denk aan lachen, wegkijken of rood worden. Micro expressies zijn wat lastiger te ontdekken. Dit zijn de eerste echte reacties van het brein op prikkels uit de omgeving en duren zo’n 1/15 tot 1/10 van een seconde. De reden dat het brein zo snel reageert is een overlevingsstrategie. Soortgenoten moeten snel de emoties in het gezicht kunnen herkennen als er gevaar dreigt (expressie: angst). Deze reflexen van het gezicht zijn niet te onderdrukken. Een contempt (micro) expressie is een indicatie dat iemand liegt of een neiging heeft tot ‘ik weet het beter’-gedrag.

Hire-or-fire

Ook in sollicitatiegesprek speelt dit mee. Afhankelijk van jouw micro expressie bij een vraag en/of antwoord, kan een zeer getraind persoon een inschatting maken.  Er bestaat tegenwoordig zelfs software die in staat is om deze macro- en micro-expressies objectief te lezen. Een uitkomst voor recruiters, die in het sollicitatieproces steeds vaker gebruik maken van video recruitment. Maar tot alle sollicitanten voor de camera moeten verschijnen, blijft het toch meestal een kwestie van onderbuikgevoel. En daarom mede afhankelijk van de subjectiviteit van mensen.

Authenticiteit

Wat kun jij met deze kennis?  Je kunt jouw micro-expressies immers niet onderdrukken. Mijn advies: blijf authentiek! De enige manier om te voorkomen dat je een ‘leugen’ expressie toont is dichtbij jezelf te blijven en niet de rol aan te nemen die je denkt van je verwacht wordt in een gesprek. Het voordeel is dat jij uiteindelijk beter uit de verf komt, tegenover een goedgebekte, maar liegende, concurrent. Meer weten? Volg ons!

Gebaseerd op onderzoek van Paul Ekman.

Ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor en lees meer artikelen en ervaringsverhalen van Young Professionals. 

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Loopbaan, Personal Branding, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat een recruiter van jouw gezicht kan aflezen'?