Een goede coach: hoe vind ik die? 20 tips om een goede coach te vinden Careerwise helping-by-john-schnobrich-on-unsplash

Een goede coach: hoe vind ik die? 20 Tips voor het vinden van een coach die bij je past

Op zoek naar een goede coach? Maar geen idee hoe je die vindt tussen die vele coaches? Ik geef je 20 tips én vragen die je jezelf kunt stellen zodat jouw coachtraject een succesverhaal wordt.

Reclame voor je eigen coaching

Is dit een verhaal in het kader van: Wij van Wc-eend… raden Wc-eend aan? Ja en nee: natuurlijk wil ik graag mijn werk onder de aandacht brengen van geïnteresseerden. Maar ik coach alleen mensen als we beiden het gevoel hebben dat we met elkaar willen en kunnen samenwerken. Een klik hebben en vertrouwen zijn essentieel voor zowel coach als cliënt. En er is veel vraag en ook een groot aanbod aan coaches. Hoe fijn zou het zijn als iederéén de juiste match vindt? Dat gun ik iedereen, daarom deze tips.

Tips voor het kiezen van het soort coach

1. Meestal voelen we ons prettig bij mensen die op ons lijken. Welke persoonlijke eigenschappen vind jij belangrijk in je coach?

2. Welke reeds gecoachte persoon in je omgeving past bij je/lijkt op jou? Misschien past de coach ook bij jou? Je kunt eens vragen naar zijn of haar ervaringen met de coach.

3. Word je liever gecoacht door een man, of door een vrouw? Of maakt het niet uit?

4. Verkies je iemand die ouder is dan jij, of juist iemand die rond jouw leeftijd is?

5. Vind je het belangrijk dat iemand veel (jaren) ervaring heeft?

6. Wil je bijvoorbeeld iemand die het bedrijfsleven (of andere werktak) goed kent, zodat hij of zij jouw verhaal goed kan plaatsen?

7. Wat is er nog meer belangrijk voor jou aan een coach?

Tips voor je online onderzoek naar een goede coach

8. Welk onderwerp wil je bespreken? Veel coaches leggen zich toe op specifieke doelgroepen en kwesties die juist daar spelen. Google: (je vraag/thema) + coach.

9. Wil je een coach in/bij jouw woonplaats? Google: (je vraag/thema) + coach + (jouw woonplaats)

10. Wat voor aanpak spreekt je aan? Wandelcoaching? Spirituele coaching? Een intuïtieve coach? Google: coaching + werkwijze (+ eventueel woonplaats) om diverse opties te zien. Vul het woord ‘werkwijze’ in, tenzij je al weet dat je bv een wandelcoach wilt.

11. Bekijk de websites van coaches; spreken de stijl, toon en de uitstraling ervan je aan?

12. Wat haal je uit de persoonlijke informatie en de foto van de coach?

13. Wil je qua prijs direct weten waar je aan toe bent? Sommige coaches bieden op hun site een ‘coachingspakket’ (vooraf een aantal uren inkopen, vaak met korting) aan.

14. Zijn er beoordelingen op het werk van de coach? Kijk op de website, bij Google Bedrijf, zakelijke Facebookpagina’s, of bij aanbevelingen op LinkedIn. Ook kun je kijken of coaches aangesloten zijn bij een beroepsvereniging.

15. Heeft de coach een blog? Vaak zijn die vrij persoonlijk, en kun je iemand zo al een beetje leren kennen. Ook zie je waar de coach kennis over heeft.

Tips voor tijdens het kennismakingsgesprek met je coach

16. Spreek jij liefst iemand persoonlijk om je keuze te maken? Kennismakingsgesprekken zijn vaak gratis en vrijblijvend. Jijzelf en de coach kijken of jullie een klik hebben. En je kunt alle vragen stellen die voor jou belangrijk zijn. Schrijf ze eventueel van te voren op.

17. Zegt je gevoel ja tegen de coach? Of nee? Luister altijd naar je gevoel tijdens het gesprek en neem het in acht.

18. Wil je deze coach je persoonlijke verhaal toevertrouwen? Je bepaalt sowieso altijd zelf wat je wel en niet vertelt. Je voelt aan het begin vaak al of je op termijn meer aan diegene wilt vertellen; en dus of het voor jou de goede coach is.

19. Heb je het gevoel hebt dat de coach je kan helpen? Voelt dat niet zo? Zoek dan verder.

20. Tot slot: Neem echt de tijd om iemand te vinden die bij je past, iemand die voor jou een goede coach kan zijn. Dat maakt de kans van slagen van je coachtraject én het plezier dat je eraan beleeft ontzettend groot!

Heel veel succes!

Toe aan een coach? Lees hier meer over Careerwise coaching.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget

Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...


Careerwise Nieuwsbrief

Ontvang het beste van Careerwise: ontdek je talenten, blijf leren, blijf ontdekken en maak het verschil (max. 2x per maand).
jouw voornaam
jouw e-mail
Ik ben...