Hoe een dagelijkse routine je dichter bij je dromen brengt

dagelijkse routine

We willen allemaal onze droom leven of in ieder geval ons leven vullen met dromen. Hoe pak je dat aan? Er zijn twee magische woorden die je helpen bij het naleven van je droom: dagelijkse routine.

Je had misschien op iets flitsenders gehoopt, maar geloof me, een goede dagelijkse routine kan een echte gamechanger zijn. Het helpt je om focus en duidelijkheid in je leven te brengen. Laten we duiken in de kracht van de dagelijkse routine.

De kracht van herhaling

Tijdens mijn studie biomedische wetenschappen leerde ik veel over de kracht van herhaling, vooral in het brein. We kregen meer dan eens te horen: neurons that fire together wire together. Dat wil zeggen dat hoe vaker je een netwerk in je brein activeert – een groep hersencellen, neuronen, die met elkaar verbonden zijn – hoe sterker de verbindingen van dat netwerk worden. Dit zorgt ervoor dat cellen makkelijker met elkaar kunnen communiceren en hun functies uiteindelijk makkelijker en efficiënter kunnen uitvoeren.

Dit principe is terug te zien in ons dagelijks leven: hoe vaker je een bepaalde activiteit doet, hoe makkelijker deze wordt. Op die manier leren we onszelf nieuwe vaardigheden aan. Als je lichaam precies weet wat het moet doen bij een bepaalde handeling kost deze steeds minder energie want je hoeft er niet meer over na te denken.

Een routine maakt tijd vrij voor dingen die er echt toe doen

Wat heeft dit te maken met onze dagelijkse routines? Nou, het hebben van een dagelijkse routine is net zoals een vaardigheid ontwikkelen. We moeten experimenteren met welke dagelijkse routine het beste werkt voor onze dromen, doelen en gezondheid. En hoe meer je oefent op die dagelijkse routine, hoe automatischer je deze uitvoert. En hoe meer dingen automatisch gaan, hoe meer tijd je overhebt voor dingen waar je echt je tijd in wilt steken.

Minder keuzes maken = meer energie

Heb je je ooit gerealiseerd dat je mind op een spier lijkt? Kijk maar:

  1. Je kunt je mind trainen; het kan sterker worden
  2. Als je je mind veel gebruikt wordt het moe.

Vooral het laatste punt is interessant voor je dagelijkse routine en het leven van je dromen. Wist je dat de menselijke geest maar een beperkt aantal kwalitatief goede beslissingen per dag kan maken? Elke beslissing die je maakt kost een beetje energie. Dus hoe meer beslissingen je maakt op een dag, hoe meer energie dat kost. Je kunt dus  energie besparen door het aantal beslissingen op een dag te beperken. En dat is precies wat je doet met een vaste dagindeling: je zorgt ervoor dat je over de basale, dagelijkse dingen niet meer hoeft na te denken.

Neem bijvoorbeeld Facebookbaas Mark Zuckerberg. Hij draagt bijna altijd dezelfde kleding: blauwe spijkerbroek, grijs t-shirt en een sweater met een capuchon. Hij kiest ervoor om in zijn dagelijks leven geen denkkracht meer te besteden aan het uitkiezen van een outfit. In een interview zei hij daarover:

I really want to clear my life to make it so that I have to make as few decisions as possible about anything except how to best serve this community.

Een simpel leven is een goed leven

Je maakt je leven dus makkelijker door slim om te gaan met de hoeveelheid keuzes die je dagelijks maakt. Het geeft je duidelijkheid, rust en tijd om te weten wat je moet doen in een bepaalde situatie. Iets simpels als weten wat je ’s ochtends uit de kast trekt, wat je op je brood smeert en hoe laat je wegfietst heeft een grote invloed op je leven! Het geeft je kracht en focus om je keuze-maak-energie volledig te besteden aan je dromen, doelen en gezondheid.

Experimenteren met je dagelijkse routine

Samen met mijn collega’s van Living Life Lab experimenteer ik veel met dagelijkse routines. Toch kan ik je niet vertellen hoe de perfecte dagindeling eruitziet. Die is voor iedereen anders. Er zijn wel een paar essentiële puzzelstukken: gezond eten, een vast slaap-waakritme, voldoende beweging en een goede balans tussen prestatie en ontspanning. Hoe die puzzelstukjes in jouw dag passen zul je zelf moeten ontdekken. Dus begin met experimenteren!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe een dagelijkse routine je dichter bij je dromen brengt'?