“Had ik maar…” Hoe je leert van het hier en nu

In het hier en nu leven. Het is een populaire zin die veel gebruikt wordt. Pas jij het toe in je dagelijkse leven en in je gedachten?

Had ik maar…

…voor een andere baan gekozen, die vent eerder de deur uitgedaan, dat enige laatste kaartje van mijn favoriete toneelgroep besteld, dat mailtje beter gelezen voordat ik het verstuurde.

Hoe vaak per dag denk jij ‘had ik maar’? En wat heb je eraan? Doorgaans levert het je vooral negatieve emoties en een kritische innerlijke stem op. Een stem die zeurt dat je het anders had moeten doen.

Jezelf kwellen met de kennis van nu is onzinnig

frustration 1Het denken over niet vervulde mogelijkheden uit het verleden gebeurt iedereen. Concluderen dat je het anders had kunnen aanpakken is onzinnig. Als je toen had geweten wat je nu weet, als je toen had gekund wat je nu kunt, had je het inderdaad anders aangepakt. Maar dat was niet het geval. Waarom die innerlijke kwelling?

Denken in mogelijkheden

Als Young Professional denk je niet voor niks graag in mogelijkheden. Als enig wezen zijn we als mens in staat ons gedrag en de uitkomst ervan te overwegen, voordat we tot handelen komen. Hoe verder je in het leven komt, hoe meer ervaringen en hoe meer mogelijkheden. Je verzamelt oneindig veel informatie over je doen en laten. En van het verleden leer je hoe je het in de toekomst beter kunt aanpakken.

Elk moment is anders

Of niet? Want dat ene moment, waarop je het graag anders had gedaan zal nooit meer opnieuw plaatsvinden. Niet alleen omdat de wereld om je heen elke seconde verandert, maar ook en misschien wel juist omdat jij zelf constant groeit. Elke conversatie, ervaring en impuls verandert je kennis, vaardigheden en overtuigingen over jezelf en over de wereld om je heen. Elk moment is weer anders, al is het alleen al omdat je zelf anders bent geworden.

no_limit_by_alice_popkorn-150x150Spreek je vrije wil aan

Volgens Spinoza is berouw de bedroefdheid die je voelt over handelen dat je met vrije wil hebt verricht. Maar of je die vrije wil voldoende aanspreekt in deze hectische wereld blijft de vraag.

Wat je te leren hebt zit niet in het verleden, het zit in het hier en nu. In het zorgen voor een opgeruimde geest en een gezond lichaam. In het hebben van tijd om te overwegen of de eerstvolgende handeling voldoet aan je diepere waarden. In de vraag of je nuttig gebruik maakt van alle in jou aanwezige kennis, vaardigheden en overtuigingen.

In het zodanig vrij handelen in het hier en nu, dat je morgen niet meer zegt: “Had ik maar…”

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '“Had ik maar…” Hoe je leert van het hier en nu'?