Waar zijn jouw gedachten? Word baas met NIVEA

NIVEA

Een gastcolumn door Daphne Muller.

Vaak als ik met mensen in gesprek ben en het gaat even niet zo lekker, dan stel ik de volgende vraag: waar zijn jouw gedachten? Ik merk dat we ons vaak niet bewust zijn van onze gedachten of niet weten hoe wij meer macht over onze gedachten kunnen krijgen. Dat hoofd gaat maar door: denken, denken en nog eens denken. Soms raken we verstrikt in onze eigen gedachtendans en we weten niet hoe we uit ons hoofd komen. In deze blog leg ik je uit hoe jij je gedachten kunt kiezen. Jij krijgt meer macht over je gedachten en wordt de baas van NIVEA.

De baas van NIVEA

Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, dan is dat vaak omdat je vast zit in je eigen gedachten. Ons hoofd doet graag aan symptoombestrijding, dus alle afleidingsmanoeuvres worden ingezet. Onze gedachten gaan overal heen om een oplossing te zoeken. Want pijn is niet fijn dus, hoppa, dat hoofd gaat alle kanten op. Het effect? Je hoofd wordt steeds voller en je stemming gaat er niet bepaald op vooruit.

Nou ik weet het; als ik lekker in mijn vel zit dan kunnen zij mij goed verdragen en als ik niet lekker in mijn vel ziet dat kunnen zij mij niet verdragen. In dit voorbeeld zijn de gedachten gericht op de ander, de gedachten krijgen te veel macht.  NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) wordt genegeerd. Hier lees je daar meer over. Hoe kan je invullen voor een ander?  Voor de ander denken is zo super knap. Vind je ook niet? Wat ik denk dat een ander denkt, dat denk ik zelf. Best confronterend, maar zo waar! Ik ben de enige die denkt in mijn gedachtenwereld. Jij ook toch?

Wanneer ik besluit om voor een ander te denken en mijn gedachten te richten op de ander dan geef ik mijn macht uit handen en verklaar ik mijzelf machteloos. Het enige wat mij op zo’n moment helpt is om mijzelf af te vragen: Richt ik mijn aandacht op mijzelf of op ander?

Gedachten gericht op jezelf

Ik probeer mijn aandacht terug te brengen naar mijzelf door te zeggen: ik merk dat ik mij niet op m’n gemak voel bij bepaalde mensen wanneer ik niet lekker in m’n vel zit. Merk je het verschil? Er ontstaat ruimte voor ik, mijn gedachten gaan over mij. Jep, NIVEA de baas.

Doordat je je gedachten bij jezelf houdt wordt het iets wat je kan beïnvloeden. Hierdoor ontstaat keuzevrijheid, namelijk ik merk dit op. Wat ga ik hieraan doen? In dit voorbeeld: als ik niet lekker in m’n vel zit dan omring ik mij niet met mensen waar ik mij niet goed bij voel.

Het resultaat: door de macht van mijn gedachten terug te nemen voel ik mij opeens zelfverzekerd en opgelucht. Omdat ik een keuze ervaar om gedachten te kunnen kiezen. Er ontstaat ruimte om iets te kunnen beïnvloeden. Ik kies voor mijzelf en dat geeft een goed gevoel!

Je gedachten kiezen

Oefening: stel jezelf een aantal keer per dag de vraag of je gedachten over jou gaan of over de ander. Wanneer je opmerkt dat jouw gedachten niet over jou gaan, zorg ervoor dat je jouw gedachten terugbrengt naar jezelf. Voel je dat er ruimte ontstaat en dat je probleem opeens is opgelost?

Bovenstaand is een mooi voorbeeld en bewijs; dat jij niet je gedachten bent. NIVEA is hierbij een mooi ezelsbruggetje. Jij hebt een keuze om je gedachten te kiezen, hoe mooi is dat?!

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waar zijn jouw gedachten? Word baas met NIVEA'?