Wat wil ik nou echt (als ik later groot ben)?

what-by-trippography-on-flickr

Keuzes maken is een van de lastigste dingen in een carrière. De keuze om afscheid te nemen van een baan is lastig. De keuze wat voor baan je dan wel wilt is misschien nog lastiger: de ene helft van je wil een super uitdagende baan, de andere helft wil stiekem gewoon lekker papierprikker worden.

Daarna komt de keuze hoe je dan die baan gaat vinden: het ene na het andere idee borrelt bij je op, je onderzoekt het, het valt toch wat tegen, je komt er niet toe om echt stappen te zetten. Voor alle twijfelaars vijf tips bij het maken van keuzes, geïnspireerd op het boek ‘Zen en keuzes maken. Oosterse wijsheid voor praktische mensen‘ van Rients Ritskes.

Zorg dat je lekker in je vel zit

Voelen begint in je lijf, zo zijn we in de evolutie gevormd. Met een gezond lijf voel je dus beter welke emoties de verschillende opties oproepen. Een gezonde geest maakt het mogelijk om je te concentreren en je ‘gezonde verstand’ te gebruiken. Zo vertelde een klant me dat ze een paar knopen had doorgehakt op werkgebied. Ze vertelde ook dat ze nu beter sliep en minder hoofdpijn had. Zij zag een duidelijk verband hiertussen: ze is ontspannen, slaapt daardoor beter, is meer geconcentreerd en kan daardoor makkelijker keuzes maken.

Ontdek waardoor je keuzes worden beïnvloed

Hoeveel mensen kiezen het beroep van hun ouders, of doen juist iets totaal anders? Welke associaties heb je vanuit eigen ervaringen bij ambtenaren, bij het bedrijfsleven, bij universiteit, bij tandartsen? Waardoor ben je allergisch geworden voor strak (of los) geleide organisaties? Hoe komt het dat er nog steeds veel vrouwen voor de zorg kiezen en veel mannen voor de industrie? Door de achtergronden van je voor- en afkeuren te analyseren kun je betere keuzes maken.

Versprekingen, vergissingen en dingen die we vergeten

“Ik had die vacatures uitgeprint, maar het is er niet van gekomen om te solliciteren.””Ik ben helemaal vergeten om die en die te bellen.” Een andere manier om onze voor- en afkeuren te ontdekken is door te onderzoeken welke dingen we niet doen of verkeerd te doen. Zijn er op dit moment teveel andere zaken die je aandacht vragen? Zie je beren op de weg bij die functie en zijn die beren reëel?

Kies niet tussen A en B

Onlangs kwam een klant bij me met de vraag of hij voor A of B moest kiezen. Hij had nu baan A en had baan B aangeboden gekregen. Alle argumenten had hij scherp in beeld. Ik suggereerde dat hij ook C, D, E, etc kon kiezen. Je hoeft niet te wachten tot je baan C aangeboden krijgt, je kunt er ook zelf achteraan gaan. De meeste mensen die bij me komen zijn van de ene baan in de andere gerold en hebben nog niet de vaardigheid om ‘out of the box’ te denken hoe ze verder willen.

Je moet het zelf leuk maken

Johan Cruijf zei het al: “Ieder voordeel heeft zijn nadeel”. Welke opties je ook overweegt, er zitten altijd nadelen aan. Organisatie A zit in een vreselijk gebouw, bij baan B moet je ver reizen, functie C betaalt minder dan je vorige baan, werkgever D zit in een sector waar bezuinigd gaat worden, dus hoe zeker is je baan? Zo heb ik een klant die beslist van werk wilde veranderen omdat haar oude beroep teveel stress opleverde. Toen ze andere opties inventariseerde, vielen die allemaal tegen. Nu heeft ze gekozen om in haar oude beroep terug te keren en zet al haar creativiteit in om te ontdekken hoe dat kan zonder weer teveel stress op te doen.

Tags: Keuzestress, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat wil ik nou echt (als ik later groot ben)?'?