Omdenken: de manier om nieuwe mogelijkheden en kansen te zien in problemen, in plaats van ze op te lossen. Ik kende het nog niet, tot ik werd uitgenodigd om de Omdenken Clinic XXL in Utrecht bij te wonen. In deze interactieve show leerde ik wat Omdenken is en hoe ik dit kan toepassen in mijn dagelijks leven.
Met humor omgaan met problemen
De Engelstalige clinic wordt gepresenteerd door trainer Dave Mangene en acteur Chris King Perryman, die aan de hand van humoristische sketches en herkenbare voorbeelden uit hun eigen leven uitleggen wat omdenken inhoudt. Want stel je wordt als man op jonge leeftijd al kaal (een spijtig probleem uit Mangene’s eigen leven), wat doe je dan? Je kunt op zoek gaan naar manieren om het gebrek aan haar op te lossen (haarimplantatie, toupetje etc.), of je gebruikt omdenken om nieuwe mogelijkheden te zien in de situatie. Hij koos ervoor het te ownen en alles weg te scheren, mooi kaal is niet lelijk!
Wat een prestatie
In een humoristische interactieve show in een werfkelder aan de Utrechtse gracht wordt het kleine groepje publiek vanaf het begin af aan interactief bij de show betrokken. Wie moest meer dan een half uur reizen om hier vanavond te komen? vraagt Mangene het publiek. Bijna iedereen staat op. En een uur? een paar mensen blijven staan. En méér dan een uur? Een vrouw uit Groningen blijft staan. Zij heeft er die avond anderhalf uur over gedaan om erbij te kunnen zijn. Wat een prestatie, dat verdient een prijs, vindt Mangene, waarna hij haar onder luid applaus en gejuich een sticker uitreikt.
Omdenken Matrix: hoe los je een probleem op?
We gaan aan de slag met de nieuw ontwikkelde Omdenken Matrix. Dat zijn vier mogelijke strategieën om je verwachtingen van een situatie te managen en effectief met een bepaald probleem om te gaan. Want hoe frustrerend is het als je in een frustrerend probleem blijft vastlopen, wat je alleen nog maar meer frustreert?! Yep, daar is niemand mee geholpen. Dave en Chris geven een aantal voorbeelden van situaties waarin ik de strategieën het best kan toepassen:
1. Probleem oplossen: Heeft je fiets een lekke band? Plak hem. Probleem opgelost.
2. Laten gaan: Je bent 73 jaar oud en wilt astronaut worden. Gaat hem helaas niet meer worden. Let it go. Probleem opgelost.
3. Omdenken: Je bent een jonge man van 26 die al kaal aan het worden is. Own it! Scheer je hoofd, bald is beautiful. Probleem opgelost.
4. Observeren: Soms gaan dingen niet zoals je zou willen en kun je er niets aan veranderen. Denk aan een terminale ziekte of het overlijden van een geliefde. Het enige wat je dan kunt doen is het zien zoals het werkelijk is – het accepteren en er het beste van maken.
Confronterend duidelijk
Vervolgens mogen we in groepjes gaan oefenen om het omdenken zelf toe te passen. We krijgen een aantal probleemcases om te omdenken. Het wordt meteen duidelijk hoe we geconditioneerd zijn om overal automatisch een oplossing voor te zoeken, wat je bij omdenken juist niét doet. Ik merk hoe ik me bij elke casus weer blindstaar op het probleem en hoe ik het zou kunnen veranderen of oplossen, waardoor ik het out-of-the-box-denken in nieuwe mogelijkheden compleet mis. Het wordt helemáál confronterend duidelijk hoe voorspelbaar we zijn in het denken in oplossingen, als we onze oplossingen presenteren. Aan het begin van het programma werd ons een gesloten envelop gepresenteerd, die een van ons zou bewaken met haar leven. Nadat we onze oplossingen hebben gegeven, wordt de envelop geopend en de inhoud voorgelezen. En ja hoor, onze antwoorden waren zo voorspelbaar dat letterlijk elke oplossing die we aandroegen al op deze lijst stond. .
Omdenken tegen mijn intuïtie in
Ik word zo nog eens even goed wakker geschud om van de automatische piloot af te komen om, tegen mijn intuïte in, te denken in nieuwe mogelijkheden. Aan het eind van de show worden onze nieuw geleerde Omdenk-kwaliteiten nogmaals getest. We krijgen een stel problemen van bedrijven voorgeschoteld die ooit met behulp van omdenken zijn opgelost, door het benutten van kansen en vinden van nieuwe mogelijkheden in plaats van het te willen oplossen. Stuk voor stuk weten we alle omdenken-oplossingen te raden. Een groenteboer met personeelstekort die zijn winkel zo indeelt dat hij het in zijn eentje vanaf de kassa perfect kan overzien; diepzeevissers die een boot tekortkomen en zo een nieuwe opstelling bedenken waarmee ze nog veel meer kunnen vissen in kortere tijd; en een instelling die een bushalte plaatst voor dementerende ouderen die steeds vergeten dat ze intern wonen en dagelijks weglopen om terug naar hun eigen huis te gaan – zodat ze alle ouderen weer kunnen ophalen om naar hun bed te gaan. Het was een hilarische en lekker interactieve manier om in slechts 40 minuten effectief te leren omdenken.