fbpx

Presenteren: zenuwen de baas. Wat je kunt leren van topsporters

presenteren zenuwen

Een bijdrage van Nathan de Groot:

In mijn vorige artikel schreef ik over hoe jij het beste voor de groep staat. Een goede vervolgstap is om te kijken naar de indruk die jij op jouw publiek maakt. Als je jouw stemgebruik en zenuwen onder controle weet te krijgen, ben je nog overtuigender tijdens jouw presentaties.

Stemgebruik

Jouw stem is een belangrijk instrument. Je stemgeluid ga je natuurlijk niet zo snel veranderen, maar je hebt wel degelijk controle over het gebruik van je stem. Misschien herken je dit zelf ook wel: je eindigt je zin met een hoge intonatie. Dit klinkt dan meer als een vraag, waardoor je onnodig onzeker overkomt. Probeer dus elke belangrijke zin laag te eindigen. Verder wordt jou misschien ook wel eens verteld om goed in te ademen voor een presentatie. Het resultaat? Je stem kruipt helemaal omhoog en klinkt erg fragiel. Ook ben je dan snel buiten adem. De oplossing is simpel: adem flink uit voor je gaat spreken. Alsof je drie keer luid zucht. Je zult merken dat je helemaal niet zoveel lucht nodig hebt als dat je denkt. Het helpt hierbij als je goed met interpunctie spreekt: neem bij elke punt, komma en witregel een pauze, soms zelfs van één of twee seconden. Jouw publiek heeft dan tijd om de boodschap te verwerken en jij kunt even extra op adem komen.

Zenuwen? No problem!

Voel jij je vaak zenuwachtig voor een presentatie? No problem, het is een compleet natuurlijke reactie. Verontschuldig je niet uitgebreid als je een kleine verspreking of onschuldige misstap maakt. Door iets in de trant van Sorry, het zijn de zenuwen te zeggen, geef je de indruk onervaren en onprofessioneel te zijn. Het vormt geen inspirerend begin van jouw presentatie. Zorg dus dat je het publiek niet ongewild uitnodigt om je presentatievaardigheden te beoordelen. Zij willen gewoon horen wat je te vertellen hebt.

Wat je kunt leren van topsporters

Je kunt ook leren van sporters. Als je een atleet voor een belangrijke wedstrijd vraagt of hij zenuwachtig is zal hij negen van de tien keer nee antwoorden. Om er snel aan toe te voegen dat hij er veel zin in heeft. Dit excitement is dezelfde adrenaline als de door anderen waargenomen zenuwen. Benader je volgende presentatie daarom als een sporter en schiet direct goed uit de startblokken.

Oefen met je collega’s

Ik wens je veel succes met deze tips. Kijk eens of je samen met een collega kunt oefenen als het er niet zozeer op aankomt en geef elkaar feedback. Op die manier krijg je het presenteren nog sneller onder de knie!

Wil je meer leren? Voor een goede presentatievoorbereiding kan je verder lezen via Careerwise presentatietips voor Young Professionals.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Presenteren: zenuwen de baas. Wat je kunt leren van topsporters'?