4 tips voor wereldverbeteraars

wereldverbeteraars

Een bijdrage van Marijne Vos:

Het afgelopen jaar heb ik een ontwikkelingsprogramma voor Young Professionals opgezet bij The Hunger project om de honger uit de wereld te helpen. Graag vertel ik over dit programma en deel ik 4 tips met je die jou kunnen helpen als je net als ik de wereld wilt verbeteren met jouw werk.

Het was voor mij de eerste keer dat ik een dergelijk programma heb ontwikkeld, dus ik moest bij het begin beginnen. Toen ik begon met deze opdracht had ik kennis opgedaan over honger en The Hunger Project. Maar niet over de relatie tussen wat mensen hier doen en de honger daar.  Dus ik ben begonnen met een onderzoek naar feiten, cijfers en ervaringen van anderen op dit gebied. Ik leerde het verschil tussen duurzaam ondernemen en liefdadigheid. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met inspirerende mensen uit mijn netwerk. Zoals bijvoorbeeld Salima, die haar eigen Halal vlees (Alif food) in de markt heeft gezet. Wij ontmoetten elkaar toen Salima een workshop bij mij volgde. Ze wilde meer weten over ondernemen op een duurzame manier.

Tip 1:  Je hoeft niet altijd de expert te zijn

Maar wat kan je iemand vertellen als Salima vertellen, die al eerlijke keuzes maakt en haar hart al volgt? Ik leerde uiteindelijke meer van haar dan zij van mij.

Ik kreeg in de gaten dat ik zelf nooit een expert op dit gebied zou worden. Dat was een opluchting; ik hoefde niet alle kennis tot mij te nemen. Ik ben erachter gekomen dat ik de basiskennis van de onderwerpen die aan bod kwamen in het programma nodig had en dat ik experts kon vragen verregaande expertise in te brengen. Mijn toegevoegde waarde zat niet in het hebben van veel kennis maar in het vinden en profileren van kennis, het betrekken van de juiste mensen en inspirerende voorbeelden. Doordat ik in de beginfase van het programma zoveel gesprekken had gevoerd, wist ik snel wie ik kon inschakelen voor welk onderwerp.

Tip 2: Zoek de juiste samenwerking en spreek rollen af

Niet alleen op inhoud maar ook op de ontwikkeling heb ik een sterke partner gezocht om het programma van de grond te krijgen, aan de start van het ontwikkelproces. Al vrij snel kwam ik uit bij De Droomfabriek. Zij kenden The Hunger Project, onderschrijven de filosofie en zijn bedreven in het organiseren van ontwikkelingsprogramma’s. Samen hebben we afgestemd wat de inhoud zou moeten zijn en de rollen verdeeld: ik bleef eigenaar van de inhoud, zij hielpen mij met de training, de ervaringsgerichte oefeningen en het stimuleren van persoonlijk leiderschap van de deelnemers.

Tip 3: Ken je doelgroep

Voordat het programma uitontwikkeld was, ben ik begonnen met het uitnodigen van potentiele deelnemers. We hebben hiervoor vier bijeenkomsten georganiseerd gehost door betrokken gastorganisaties. In die bijeenkomsten presenteerden we het programma en maakten we de link duidelijk tussen het programma en de gastorganisatie zoals bijvoorbeeld Boer en Croon. We hebben de doelgroep zo in hun eigen omgeving gezocht en gevonden. Wat daarbij hielp is dat ik de doelgroep goed ken, ik ben zelf Young Professional. Ik weet dus dat veel Young Professionals het lastig vinden hun ideeën gestalte te geven binnen organisaties (hier hebben we dan ook tips en trucs voor gegeven). We konden dus goed aansluiten op de wensen van onze doelgroep, in relatie met de eisen vanuit de opdrachtgever en de subsidie verstrekker.

Tip 4: Wees consistent en creëer vertrouwen en ruimte

Wat me verder heeft geholpen in de ontwikkeling van het programma is dat ik het programma heb laten aansluiten op de wijze van werken binnen The Hunger Project. The Hunger Project kenmerkt zich door het investeren in mensen, ze trainen mensen in empowerment en leren mensen zo om zelf de honger op te lossen. Zo is het programma ook ontwikkeld: ik kreeg veel vertrouwen van The Hunger Project. Wanneer ik het niet zag zitten gaf mijn opdrachtgever mij het vertrouwen en de ruimte. Daarnaast was er consistentie in de doelstellingen. Door De Droomfabriek bij het project te betrekken lukte het ons om hier in Nederland te realiseren wat The Hunger Project doet in ontwikkelingslanden: zorgen dat mensen zelfstandig hun dromen kunnen realiseren. De Young Professionals hebben hun droom om echt iets te doen tegen honger kunnen realiseren door begeleiding vanuit het programma.

Het klopt

Deze vier tips hebben ertoe geleid dat The Hunger Project een zeer succesvol programma is geworden. In het begin van de opdracht vond ik het best zwaar, ik wist niet waar te beginnen en hoe ik mijn resultaten moest behalen. Door samen te werken met experts, ontwikkelaars en de doelgroep heb ik deze opdracht tot een succes kunnen maken. Ik ben trots op het eindresultaat: een programma waar ik zelf erg veel van heb geleerd, wat klopt, consistent is en mensen raakt.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf, MVO, Ondernemerschap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '4 tips voor wereldverbeteraars'?