1. What (not) to wear
Wat je tijdens een sollicitatiegesprek moet dragen, kan per branche en werkgever verschillen. Er zijn wel een aantal basisprincipes. Ten eerste: liever overdressed dan underdressed. Ook al is de dresscode voor een bedrijf casual, een werkgever wil zien dat je respresentatief genoeg bent om bij klanten op bezoek te gaan. Voor mannen: een jasje met bijpassende broek, overhemd, stropdas en nette schoenen… spreekt voor zich. Vrouwen kunnen verschillende kanten op: een mantelpak of een broek met jasje is een goed uitgangspunt. Met neutrale kleuren, zoals donkergrijs, zit je vaak goed, maar je mag ook best wat kleur en persoonlijkheid laten zien, afhankelijk van het type bedrijf.
2. ‘Vertel eens iets over jezelf’
Zorg dat je over elk item van je CV iets kan zeggen. Wat waren je verantwoordelijkheden bij vorige functie(s)? Wat heb je bereikt? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Gebruik concrete STAR-voorbeelden (Situatie, Taak, Actie, Resultaat). Doe hetzelfde voor de competenties en andere talenten die je voor de baan kunt inzetten. Wissel je voorbeelden ook eens af met situaties die niet expliciet in je CV staan. Zoals het organiseren van een benefietwedstrijd bij de plaatselijke sportvereniging. Neem daarbij de vacature als leidraad: waar is deze werkgever naar op zoek?
Bereid vervolgens aan de hand van de meest gestelde sollicitatievragen jouw antwoorden voor. Niet om deze tijdens het gesprek op te dreunen, maar juist om ontspannen het gesprek in te gaan. En niet te vergeten: print een aantal kopieën van je CV uit en neem deze in een mapje mee, aangevuld met een lijst van referenties en een kopie van je sollicitatiebrief.
3. De baan en werkgever
Zorg dat je op de hoogte bent van de ins en outs van de baan en werkgever. Wat zijn de missie en doelstellingen van het bedrijf? Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Het komt immers goed over als je tijdens een pauze of na het gesprek kan zeggen: ‘Ik zag dat jullie een groene kantorencompetitie zijn gestart. Wat ontzettend leuk! Hoe gaat dat in zijn werk?’
Het lezen van de website van de werkgever is een absolute must. Daarnaast kun je kijken op news.google.nl of het bedrijf via sociale media volgen. En als je weet wie je gesprekspartner is: google hem of haar ook even om te kijken met wie je te maken hebt. Misschien vind je interessante aanknopingspunten.
4. Bereid je voor op het onverwachte
Daarmee bedoelen we: bereid je (mentaal) voor op elk type vraag en gesprek, hoe bizar ook. Werkgevers creëren vaak onverwachte situaties om te kijken hoe je daarop reageert. Hoe creatief ben je om een probleem op te lossen? Blijf je rustig of raak je volledig in paniek? Haal diep adem, laat je niet opnaaien en geef jezelf enige tijd om met een reactie te komen.
Moraal van het verhaal: met een goede voorbereiding ga je ontspannen en professioneel het gesprek in. Lees ‘Succesvol solliciteren kun je leren’ voor een paar laatste tips om jezelf tijdens het gesprek te verkopen. En ben je afgewezen? Geen nood. Ook van een mislukte sollicitatie kun je wat leren.Tip: maak een cv met Canva.