5 tips voor een professionele eerste indruk

Door Sanne Verra:

Ik hoef het je vast niet uit te leggen; je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Sterker nog, die eerste indruk is in een paar seconden gemaakt. In die seconden heb je waarschijnlijk alleen de kans om een hand te geven en sta je al één-nul voor of juist achter. Een belangrijk punt om aandacht aan te besteden dus. Tijdens een sollicitatiegesprek, een meeting met klanten of bij het geven van een presentatie. Je wilt als een professional overkomen. Ik geef je vijf tips om jou die professionele uitstraling te geven.

1 Besteed tijd aan je kleding

Natuurlijk wil je op je inhoud beoordeeld worden. Het is daarom goed om van tevoren te bedenken wat je wilt uitstralen en waar je als young professional voor staat. Wil je graag open en toegankelijk overkomen? Draag dan geen coltrui of driedelig pak. Ben je praktisch en hands-on en solliciteer je naar een baan als eventmanager? Kies dan een look met wat grovere stoffen en stoere accessoires als ondersteuning van de boodschap die je over wilt brengen. Wanneer je verhaal en je uitstraling overeenkomen, kom je authentiek over. Zorg ervoor dat je er altijd verzorgd uitziet. Ongepoetste schoenen, kapotte hakken en vlekken in je kleding zijn een no-go!

2 Sta stil bij wat je uitstraalt

Vraag eens aan de mensen om je heen hoe ze jou in vijf kernwoorden omschrijven en bedenk of dit is hoe je wilt overkomen. Observeer daarnaast hoe onbekenden op je reageren. Maak je gemakkelijk contact of durven mensen niet zo snel op je af te stappen? Je kleding kan de formaliteit van je uitstraling afzwakken of juist versterken. Het dragen van kleding met veel contrast maakt je bijvoorbeeld een stuk formeler. Dit geldt ook voor donkere stoffen. Het dragen van zachte, soepele stoffen en lichte kleuren, maakt je toegankelijker.

5_tips_voor_een_professionele_eerste_indruk_by_John_Carleton

3 Scan het bedrijf

Verdiep je van tevoren in de bedrijfscultuur van het bedrijf of de organisatie waar je op gesprek gaat. Google je gesprekspartner om er achter te komen welk type persoon je voor je krijgt en stem je kleding hierop af. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en laat je zien dat je een potentiële baas of opdrachtgever serieus neemt.

4 Kijk wat kleur met je doet

Sommige kleuren laten je gezicht stralen, terwijl andere kleuren je eerder ziek doen lijken. Draag een kleur die het beste in jouw gezicht naar boven haalt. Een kleurenanalyse kan uitkomst bieden, maar kijk vooral ook zelf goed in de spiegel. Als je het niet goed kunt zien, laat dan een foto van jezelf maken in daglicht. Daarop zie je vaak al beter wat kleur voor je doet.

5 Blijf jezelf

Draag kleding waar jij je prettig in voelt. Als je bij een bedrijf of organisatie op gesprek gaat waar een driedelig pak wordt verlangd, terwijl jij het liefst in spijkerbroek loopt, vraag je dan af of je daar op je plek zit. Natuurlijk zul je je soms moeten aanpassen en voor gelegenheden in een pak moeten verschijnen, maar blijf vooral jezelf!

Je bent je eigen visitekaartje

Heb je echt geen idee hoe je je gepast kunt kleden voor verschillende situaties en hoe je het beste in jezelf kunt bovenhalen? Dan heb je vast iemand in je omgeving die er meer kijk op heeft dan jijzelf. Mensen vinden het leuk om anderen te helpen, maar dan moet je ze wel om hulp durven vragen. Ook zijn er image consultants zoals ik die hier hun werk van maken. Wij helpen jou om te bepalen wat je wilt uitstralen, welke vormen en kleuren bij je passen en hoe je een geschikte outfit samenstelt voor iedere situatie. Het is een investering in jezelf; jij bent je eigen visitekaartje!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 tips voor een professionele eerste indruk'?