No Guts No Story: 30 CEO’s geven carrièreadvies aan 2 Young Professionals

no-guts-no-story-simone-driessen-niek-karsmakers

Ik ben vast niet de enige recent afgestudeerde die regelmatig een uurtje besteedt aan het doorbladeren van LinkedIn profielen van CEO’s en andere hooggeplaatste dames en heren. Ter inspiratie, vergelijking, en een dosis ambitie: daar wil ik ook terechtkomen! Maar hoe zijn deze mensen op hun positie terechtgekomen? CV’s (en dus LinkedIn) geven je een kijkje in iemands chronologische (en soms wat minder logische) loopbaan, maar laten niet zien hoe diegene tot bepaalde keuzes is gekomen.

Welke redenen liggen er ten grondslag aan een bepaalde carrièrekeuze? Ging dat echt zo makkelijk als LinkedIn soms doet denken, of kampt iedere hooggeplaatste leidinggevende met twijfels? En hoe neem je, ondanks deze onzekerheden, het heft in eigen handen wat betreft je carrière?

Hoe richt ik mijn carrière het beste in?

Simone Driessen en Niek Karsmakers, twee trainees van het YSE Program van Kirkman Company, liepen ook tegen deze vragen aan. “Het is vrijdagmiddag 5 november 2010. We zitten aan een grote leestafel op kantoor. Een typische vrijdagmiddag waarop wij alle energie voor die week al hebben verspeeld. We kijken uit naar de borrel en een weekend vol leuke afspraken. Een perfect moment om met de benen op tafel eens goed te filosoferen over het leven. De vraag ‘What’s Next?’ komt bij ons op.”

simone-driessen-niek-karsmakers

Ze hebben na hun traineeship geen baanzekerheid en beseffen dat het keuzemoment steeds dichterbij begint te komen. “De mogelijkheid om door te stromen bestaat, maar die garantie hebben we niet. Daarnaast is het nog maar de vraag of we een aanbod wel zullen aannemen. We willen namelijk niet een baan accepteren puur omdat hij wordt aangeboden. We willen een baan omdat die past bij waar we goed in zijn, wat we leuk vinden en omdat we er onze ambities in kwijt kunnen. We besluiten die middag om het heft in eigen handen te nemen. Voordat onze werkgever over ons beslist, willen we zelf de leiding nemen over onze toekomst. Hoe pakken we dat aan? Het blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.”

Met een goed verhaal kom je een heel eind

Om antwoord te vinden op deze vragen interviewden Simone en Niek 30 CEO’s, waaronder Hans Wijers (AkzoNobel), Roderick Munsters (Robeco) en Jos Nijhuis (Schiphol Group), en vroegen hen bijvoorbeeld hoe zij de juiste keuzes maken, verantwoordelijkheid nemen, persoonlijke zingeving uit hun werk halen, en de balans vinden tussen privé en werk. Dit alles om uiteindelijk een antwoord te vinden op die ene vraag die menig LinkedIn scanner zich afvraagt: hoe word je zo succesvol, en vooral ook, hoe doe je dat op een manier waaruit je persoonlijk voldoening haalt?

Hoe ze al deze grote namen hebben kunnen overtuigen om mee te doen aan hun boek? “Met een goed verhaal en de goede intenties kom je snel een heel eind. Verschillende CEO’s gaven aan dat ze het prettig vonden om de week op deze manier te breken. Daarnaast maakten we bij ieder gesprek ook slim gebruik van het netwerk van de geïnterviewde CEO. Aan het einde zeiden we: ‘Het succes van het boek valt of staat met de geïnterviewde personen. Is er misschien iemand in uw persoonlijke netwerk aan wie u ons zou willen aanbevelen?’ Na een leuk gesprek kon hier natuurlijk geen “nee“ meer op gezegd worden.”

Moet je juist wel of geen CEO willen worden?

Natuurlijk liepen de meningen over wat iemand succesvol maakt uiteen. Zo vindt Hans Wijers dat je juist niet met je carrière bezig moet zijn: ‘Ik heb veel geforceerde mensen in mijn leven gezien die een beetje ongelukkig zijn, een beetje zurig. Deze mensen jagen op functies, in plaats van dat zij zichzelf blijven ontwikkelen en daardoor gevraagd worden voor mooie functies.’ Ondanks de verschillende adviezen hebben de auteurs een formule kunnen achterhalen die zal leiden tot ieders persoonlijke definitie van succes. Die formule bestaat uit vier variabelen – willen, kunnen, durven en gunnen.

Durven x (willen + kunnen) ^ gunnen

Willen betekent dat je weet wat je diepste overtuigingen zijn, of dat je bewust bezig bent met het ontdekken hiervan. Kunnen omvat de combinatie van capaciteiten, eigenschappen en mentaliteit die jou uniek maken. Daarnaast heeft kunnen te maken met eigenschappen, mentaliteit en gedrag waar de veranderende samenleving om vraagt. Heb jij dit al in je of ben jij bereid je hiertoe te ontwikkelen? Durven is een cruciaal element en is daarom de vermenigvuldiger ‘durven x (willen + kunnen)’. Durven maakt het onderscheid in jouw leven. Als je jouw ambities wilt realiseren dan moet je actie ondernemen. Met alleen willen en kunnen ga je jouw droom niet waar maken. Gunnen is de vierde en laatste factor in de formule: ‘durven x (willen + kunnen) ^ gunnen’. Gunnen is zeer belangrijk en staat als machtsverheffing in de formule omdat alles wat je doet in relatie staat tot anderen. Het is van groot belang hoe je met andere mensen omgaat. Dit kan ertoe leiden dat andere mensen jou succes gunnen, in kleine en grote vorm. Wij zien willen, kunnen, durven en gunnen als vier knoppen waar je zelf aan kunt draaien. Je hebt invloed op deze vier elementen en dit maakt dat jij zelf aan het stuur zit van jouw carrière.

No Guts No Story

Hoe deze highway to succes precies in z’n werk gaat kun je lezen in het inspirerende boek ‘No Guts No Story’ waarin de interviews resulteerden. Dit boek is voor iedereen die zelf de leiding wil nemen over zijn of haar (zaken)leven. Voor iedereen die twijfelt over de goede afslag, dubt over het juiste moment, en blijft hangen in afgunstig staren naar LinkedIn profielen. Profiteer van de wijsheid en talloze tips van de CEO’s die deze weg al volgden, trek je lessen uit de persoonlijke zoektocht van de auteurs en laat je inspireren door aansprekende voorbeelden uit de (wetenschappelijke) literatuur.

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'No Guts No Story: 30 CEO’s geven carrièreadvies aan 2 Young Professionals'?