Shut up! Stille Kracht op de werkvloer

Dit is een gastbijdrage van Eva Hukshorn:

Het was weer eens tijd voor een vakantietje. Effen opladen. Dus hop naar Turtmanntal, Zwitserland om vijf dagen door de bergen te rennen. Prachtige plaatjes van besneeuwde bergen en een heldere blauwe lucht. De geur van herfstbomen en de ijle winterlucht. Op zichzelf al genoeg om even helemaal bij te komen. Echter, het was niet zomaar een vakantietje. Ik had me opgegeven voor een retraite. Tijdens de zeven uur durende dagelijkse trektochten was spreken verboden.

De bergen in

En daar gingen we dan. Rugzak op, van hut naar hut in zeer primitieve omstandigheden, vijf dagen niet douchen en slapen tussen de muizen op de grond, in de hoop een pad te vinden wat ons naar de volgende top zou leiden; in de hoop een pad te vinden dat ons zou leiden naar de inzichten des levens…

De adder

Geen tijd. Geen IPhone. Geen Facebook of E-mail.
Totaal geen enkele vorm van communicatie was toegestaan.

Pfff, dat was me nogal een bevalling. In het begin dacht ik dat ik gek werd. Mijn hoofd explodeerde zo wat!

YP_Eva_Hukshorn_Careerwise_Alpen

“Hoe ver nog tot de volgende bergtop… haal ik dat wel… Mijn voeten doen pijn… hoe laat is het…hoe lang hebben we al gelopen… bel ik mijn ouders wel vaak genoeg… mijn baas is echt zo’n zak… heb ik mijn out-of-office-reply wel aangezet… ik ben vergeten om mijn kleren van de stomerij te halen… mijn baas is echt een coole gast.. hou ik wel van mijn vriend… ik haat trektochten… houdt hij wel van mij… ben ik een goede dochter… ik ben echt zo’n nietsnut… wat heb eigenlijk van mijn leven gemaakt tot nu toe… het is echt zoooo warm… het is freezing… waarom ging ik ook alweer op deze trektocht… wat gaan we eigenlijk vanavond eten… blablablabla.

En toen…
Zomaar uit het niets…
Was het er gewoon…

ABSOLUTE STILTE.

In alle grote religies op aarde wordt gesproken over de kracht van stilte. Het moment van innerlijke rust en kalmte; dat zou het moment zijn waarop je echt in staat bent om de aanwezigheid van God te voelen en te zien. In deze pure vorm van stilte word je niet meer belemmerd door je historische, sociale en culturele achtergronden. Het enige wat telt is jouw interactie met Hem.

Ik geloof niet in God.
Dus in plaats daarvan begon ik eindelijk eens met mezelf te babbelen.
Niemand was relevant.
En ik was het middelpunt van mijn eigen universum.

YP_Eva_Hukshorn_Careerwise_Alpen_Trail copy

En in dit vacuüm van rust en kalmte werd alles ineens zo helder afgeschilderd. Elke pixel van dit kodakmomentje was zichtbaar. Wat ik wilde met mijn leven; wat ik wilde met mijn werk, en in de liefde. Het was zo ontzettend duidelijk. Vragen waren niet meer nodig. Ik was één met de bergen. En de bergen waren één met mij. Ik kon elk klein detail horen. Voelen. Ruiken. Ik was onderdeel van het grotere geheel en het ging allemaal om het “zijn”. Er zijn. Mijn zijn. Ik ben…

Ehmmm… Ok??!
Allemaal heel leuk, vooral voor mij, maar wat heeft dit allemaal te maken met werk en ondernemerschap vraag je jezelf nu af?

Stille Kracht op de werkvloer

Het effect van stilte wordt teveel onderschat op de werkvloer. Laat me dit toelichten met wat voorbeelden:

  • Vaak ligt de kern in gesprekken niet in wat er gezegd wordt, maar juist in wat er niet gezegd wordt;
  • Indrukken worden in de eerste drie minuten opgedaan, wanneer er nog nauwelijks een woord gesproken is;
  • Als je tijdens een vergadering een paar seconden stil bent nadat je gesprekspartner gesproken heeft, zal het oncomfortabele, stille moment hem dwingen om door te praten. En dit is nou net juist het moment waarop hij zichzelf bloot zal geven;
  • Meer dan 60% van de boodschappen die je tijdens een gesprek ontvangt zijn niet in woorden, maar gaan via lichaamstaal. Als je zelf niet aan het praten bent is het makkelijker om deze boodschappen te “lezen”;
  • Stille mensen worden vaak als slimmer en betrouwbaarder gezien, ze lijken zaken onder controle te hebben;
  • Mensen die mediteren zijn minder gestrest, meer gefocust, en betere leiders;
  • Je kans van slagen tijdens een verkoopgesprek groeit aanzienlijk wanneer je je potentiële klant ruimschoots aan het woord laat. Hij zal zich zelfverzekerder voelen en daarom jou juist leuker vinden.

Ofwel, wanneer je een wekelijks moment van stilte inlast bijvoorbeeld via meditatie, Yoga of Tai Chi dan zal dit je meer focus geven en doeltreffender maken in je werk en in je leven. Het is makkelijker te zien welke vervolgstappen je moet nemen wanneer je gedachten helder zijn. En dat is precies wat er gebeurt als je de stilte opzoekt. Je wordt er productiever en efficiënter van. Daarnaast worden mensen die regelmatig mediteren en deze vorm van stilte opzoeken gezien als fijnere collega’s om mee én voor te werken.

Dus doe jezelf en je collega’s een plezier: hou je waffel eens wat vaker!

Deze blog van Eva verscheen eerder in het Engels op EFactor als: SHUT UP! The Power of Silence in Business…

Tags: Ambitie en succes, Finance, Ken jezelf, Loopbaan, Ondernemerschap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Shut up! Stille Kracht op de werkvloer'?