Solliciteren: houd de moed er in!

Ewout van der Schoor studeerde een jaar geleden af als Bachelor of Business Administration. Vol enthousiasme en met een goed cv begon hij met solliciteren. Maar tot nu toe heeft hij geen geluk. In deze blog deelt hij hoe hij er toch in slaagt de moed er in te houden.  

Werk en privé gescheiden

Het is zo’n bekende uitspraak: werk en privé dien je gescheiden te houden. Misschien is dit wat conservatief, maar desalniettemin wordt het nog vaak gebruikt.  Werknemers horen hun emoties en drama thuis te laten en zich te richten op targets, doelstellingen en resultaten.

Emotie als motor achter succes

Zelf geloof ik dat emotie, ofwel dat vlammetje dat in jezelf wordt aangewakkerd door wat er om je heen gebeurt, juist de geheime motor is achter succes! Hierdoor verleg je je grenzen en krijg je de energie die je nodig hebt om net dat beetje extra te geven. Ik hou het dus graag wat persoonlijker, maar dan zonder dat de tissues erbij gepakt hoeven te worden.

Op de achtergrond

Op de middelbare school was ik een stille jongen. Mijn vwo hield ik vol omdat het mijn kansen zou vergroten op de arbeidsmarkt en na mijn middelbare school koos ik voor hbo Rechten. Net zoals zovelen, want als je niet weet wat je wilt worden dan kun je altijd nog een brede opleiding kiezen. Maar het was hier dat ik ontdekte dat het anders moest: ik kon niet enkel op rationele gronden presteren. Ik had een motor nodig, iets dat ervoor zou zorgen dat ik 200 % zou geven.

Verandering

Daarom switchte ik naar International Management, een economische studie met internationale aspiraties, omdat ik mijzelf hiermee verder zou kunnen verdiepen in economische vakken, talen en het werken in projectgroepen. Verder wist ik ook dat ik assertiever en sterker zou kunnen worden als ik me in een studie zou storten waarin haantjesgedrag meer regel dan uitzondering is en waarin presenteren, leiding geven en lef hebben centraal staan. Daarnaast hield ik mij ook nog bezig met veel nevenactiviteiten. Deze varieerden van commissies tot rollen waarin ik buitenlandse studenten begeleidde bij het vinden van een passende universitaire studie. Ewout-van-de-Schoor-presenteert Presenteren: Tegenwoordig begeef ik me graag op de voorgrond Deze studie veranderde mij in iemand die zich van de achtergrond naar de voorgrond verplaatste. Mensen luisteren nu ook eens naar mij en hierdoor weet ik nu hoe ik anderen kan overtuigen of enthousiasmeren voor zaken waar ik zelf achter sta. Conflicten ga ik niet meer uit de weg en uitdagingen zoek ik op. Het zetten van doelen vind ik belangrijk, want je moet dingen hebben om naartoe te leven. Ik bekijk per week wat ik kan doen om mijzelf te verbeteren. Op bijvoorbeeld het fysieke vlak en anders op het emotionele vlak. Mijn (online) cv staat uiteraard ook altijd hoog in de “to do lijst”.

En weer… niet genoeg werkervaring

En dan nu het pijnlijke intermezzo: want ondanks dat ik een degelijke studie heb afgerond en daarnaast veel heb gedaan ben ik al meer dan een jaar op zoek naar werk. Voor iemand zoals ik, die erg gefocust is op carrière en reputatie, valt dit best zwaar. Er zitten weken bij dat ik wel twintig motivatiebrieven schrijf maar steeds weer krijg ik diezelfde reactie: “niet genoeg werkervaring”. Aangeven dat het salaris erop kan worden aangepast blijkt niet genoeg. Er zijn zo weinig banen en zoveel werkzoekenden… En toch…

In mentaliteit ligt de sleutel

De mentaliteit die mij van hbo Rechten naar hbo International Management bracht, die vlam van daadkracht en passie, die brandt nog steeds! Ik blijf solliciteren en ik blijf rondkijken naar de mogelijkheden die mij worden aangeboden. Steeds beter weet ik wat ik te bieden heb.

Hoe logisch het misschien ook klinkt

Fietsen leren we met zijwieltjes en we zijn geen geboren zwemmers. De weg naar succes is ook vol met obstakels, en wat mij betreft zijn obstakels er om overwonnen te worden. Ik hou vol en blijf mijn hart volgen. Ik hou de moed erin door mijzelf uitdagingen te geven waar ik op korte termijn aan kan werken. Door in plaats van zeventig nu tachtig baantjes te zwemmen, of door allerlei contacten op te bellen om te kijken of zij mij carrièretips kunnen geven.

Relativeren en het aanwakkeren van ambitie

Maar het zijn niet alleen uitdagingen die mijn vlam brandende houden: vrienden ergens mee helpen vind ik ook fijn. En het relativeren van problemen helpt ook. Als ik buiten naar de sterren kijk, dan besef ik hoe klein het leven op aarde is en dan kunnen zorgen soms ineens verdwijnen. Relativeren en rust vinden is wellicht net zo belangrijk als het aanwakkeren van ambitie. Want zelfs de vlam van ambitie dient af en toe op een rustig pitje te branden! 

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Solliciteren: houd de moed er in!'?