Zo verzeker jij jezelf van een baan in de toekomst

baan-in-de-toekomst-careerwise-pexels-moose-photos-1036645

Baanzekerheid: wat zegt dat nog? Waar je voor corona nog in een bubbel leefde van vrijheid, blijheid en zekerheid, blijkt nu dat de wereld er in afzienbare tijd compleet anders uit kan zien. Wat betekent dat voor jou en je werk? In deze blog leg ik je uit wat je kunt doen om zeker te zijn van een baan in de toekomst. De eerste drie tips las ik hier, de vierde tip heb ik uit eigen ervaring.

1. Netwerken 2.0

Het gaat automatisch: maar je netwerkt vaak met mensen in precies hetzelfde vakgebied. Dat komt omdat je met die mensen makkelijk praat, je weet allebei precies waar je het over hebt. Maar je komt mensen uit dezelfde branche ook eerder tegen: je reageert op hun bijdrage op LinkedIn en raakt met hen aan de praat tijdens een netwerkbijeenkomst. Logisch en tot 2019 was dat helemaal oké.

Maar stel dat dit jouw netwerkmethode was en je werkt in de horeca. Dan ken je niemand die iets voor jou kan betekenen in deze crisis. Wie had nu kunnen denken dat een hele branche, en dan nog wel zo’n belangrijke, compleet in de problemen zou komen. Daar hebben we nu van geleerd. Het is minstens zo belangrijk om te netwerken met mensen die in een ander vakgebied werken. Wees lekker nieuwsgierig: wat doen zij? Wat vinden ze leuk aan hun werk? Waarom hebben ze hiervoor gekozen? Je weet nooit hoe je elkaar in de toekomst kunt versterken.

2. De waarde van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is altijd iets goeds op je cv, dat weet iedereen wel. Maar het kan je ook helpen bij het vinden van een baan in de toekomst. Zeker als het vrijwilligerswerk andere vaardigheden van je vraagt dan je werk. Dankzij het vrijwilligerswerk:

  • Kom je in aanraking met andere mensen
  • Ontwikkel je andere vaardigheden
  • En bouw je een goede reputatie op

3. Laat zien wat je kunt

Met bescheidenheid heeft nog nooit iemand een baan gekregen. De baankansen komen nu eenmaal niet vanzelf naar je toe. Laat daarom zien wat je doet: je werk, vrijwilligerswerk, een cursus. Geef bijvoorbeeld een keer je opinie over een professioneel stuk. Je traint jezelf ermee en je speelt jezelf in de kijker. Op de bank ploffen helpt je niet verder. Laat de wereld zien wat jij doet en vraag actief of je ergens een bijdrage aan kunt leveren. Zo ontwikkel jij jezelf in meerdere gebieden, waardoor je beter voorbereid bent op een baan in de toekomst – in welke branche het ook gaat worden.

4. Blijf leren

Vroeger was het simpel: je ging naar school, volgde een studie en je ging werken. Zo simpel is het allang niet meer en daarom doen we af en toe een cursus. Maar hoe actief ben jij aan het leren? Jij hebt toch ook wel een interessegebied wat je nooit aandacht geeft want: het past niet bij mij werk … Nou en. Verdiep je gewoon, volg een studie, lees je in en doe eens een opdrachtje in dat andere interessegebied. Je zit niet in een hokje. En als je wel in een hokje zit: wat ga je doen als dat hokje instort door een crisis zoals corona? Of als je baan overbodig wordt door moderne technologie? Bereid je voor op een baan in de toekomst en verbreed je kennis. Je kennis verdiepen is nodig, maar je kennis verbreden ook.

Een baan in de toekomst krijg je zo

Er loopt een rode lijn door deze vier tips: zet niet al je vertrouwen op één baan of vakgebied. Alles wordt complexer, interactiever en meer met elkaar verweven. Maar door de coronacrisis blijkt ook dat hele branches opeens lamgelegd kunnen worden. Het wedden op één paard is definitief voorbij. Zet jezelf breed in voor een zo goed mogelijke kans op een baan in de toekomst.

En: enjoy alle mogelijkheden! Want je zit niet meer vast aan één en hetzelfde voor de rest van je leven. Wat ga jij allemaal nog doen?

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, Loopbaan, Netwerken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo verzeker jij jezelf van een baan in de toekomst'?