fbpx

7 vragen aan Huub van Zwieten

huub-van-zwieten-2

In de serie ‘7 vragen aan’ vertellen inspirerende auteurs en managers over hun drijfveren en loopbaankeuzes. Wat was je eerste baan? Wat heeft je gebracht bij waar je nu bent? En wat is jouw advies aan jonge carrièremakers? Deze week: Huub van Zwieten, DroomBaanGoeroe®, directeur van TalentFirst en auteur van boeken als ‘365 vakantiedagen’.

Droombaangoeroe

Je bent goeroe, spreker, auteur, ondernemer, vader en inspirator. Een hele lijst! Wat doet een droombaangoeroe precies? “Ik ben iemand die de ‘kunst van het werken’ verspreidt. Werk kan een inspirerend onderdeel van je leven zijn, maar het is voor velen een hele kunst om dat voor elkaar te krijgen.”

365 dagen vakantie

We kennen je van bestsellers als ‘Het merk IK’, ‘Marijn is klaar met werken’ en ‘365 vakantiedagen’. Om met de laatste te beginnen: 365 dagen vakantie… dat willen we allemaal wel. Vertel! “Waar het om gaat is dat je ook van werken een ‘vakantiegevoel’ kan krijgen. En wat doe je op vakantie? Ontspannen, leuke dingen… Natuurlijk heb ook ik wel eens een offday. Maar als dat er teveel worden, zit ik niet meer op de juiste plek. ‘365 vakantiedagen’ kun je opvatten als werk doen waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en je zelfs zou doen als je er geen geld voor kreeg. Ga op zoek naar een omgeving waar je zoveel mogelijk kan inzetten wat jij te bieden hebt.”

Iedereen een droombaan!

Jouw motto is “Iedereen een droombaan!”. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen? “Natuurlijk is er nog een hoop werk te verzetten. Ik stel groepen vaak de vraag: “Wie gebruikt er honderd procent van z’n talenten? En wie vijfenzeventig of vijftig?” Er blijft nog veel talent ongebruikt. Hartstikke zonde. Ik probeer mijn boodschap op zoveel mogelijk manieren te verspreiden: via boeken, lezingen… Onlangs kreeg ik een reactie van iemand die helemaal lyrisch was na het lezen van een van mijn boeken. Dat ik dat bij iemand teweeg kan brengen, vind ik helemaal te gek! We zijn nu bezig met het openen van een droombaanhotel en een televisieformat.”

huub-tweet-2

Drijfveren en ambities

Wat waren jouw ambities toen je 22 was? Welke keuzes heb je gemaakt? “Tja, ik had geen flauw idee. Ik koos voor de studie Communicatiewetenschappen. Leek me leuk. Ik had wel iets met reclame en commerciële communicatie. Maar het is natuurlijk een hele brede studie waar ik uiteindelijk nooit iets mee heb gedaan. Eigenlijk ben ik na mijn studie gewoon begonnen. Ik kwam bij Randstad terecht en begon als intercedent. Ik heb ik daar snel stappen gemaakt en werd manager. Ik weet niet of het uiteindelijk zoveel uitmaakt wat voor studie je kiest. Je komt er uiteindelijk wel als je jezelf maar de juiste vragen stelt: Wat heb ik te bieden? Wat maakt mij anders dan anderen?”

Aha-moment

Iedereen heeft in zijn carrière wel een moment dat alles op z’n plek valt. Wat was jouw ’aha’- moment? “Een ankerpunt was voor mij een lezing van Marinus Knoope over de creatiespiraal. Dat sloeg zo in, dat ik daarna ook meteen zijn boek heb gekocht. Daarin beschrijft hij hoe je van een wens werkelijkheid maakt. Ik vond het zo interessant dat ik het in de auto naar Frankrijk aan mijn vriendin heb voorgelezen. Niet alleen sprak Knoope’s verhaal mij inhoudelijk aan, maar ook het feit dat hij zo’n lol beleefde aan zijn werk. Dat was voor mij echt een eye-opener.”

Het begint met de juiste mindset

Wat is jouw wijze les voor starters en young professionals? “Heb je een passie, maar ben je bang dat het niet realistisch is om daar je werk van te maken? Begin dan eerst om dat te betwijfelen. Uiteindelijk gaat het om de juiste mindset. Je moet er zelf in geloven dat er werk bestaat dat je enerzijds heel leuk vindt en waar je anderzijds geld mee kan verdienen. “

Volg je intuïtie en kom in actie

En hoe vind ik die droombaan? “Je moet eerst inzicht krijgen over wat je te bieden hebt. Wat zijn dingen die echt dicht bij jou liggen? Waar word je enthousiast van? Wat triggert je? Wat zou er gebeuren als je jezelf echt helemaal mee naar je werk nam, in al je facetten? Als je iets heel gaaf vindt, neem dat als gegeven aan en kijk hoe je daar iets waardevols mee kunt doen. Ik geloof dat als je ergens heel erg vastberaden over bent, het ook gaat lukken. Vaak zit het ‘m ook in combinaties van je droom en wat je al hebt. Zet stappen, hoe klein soms ook, die je dichter bij je passie brengen. Wuif vooral niet iets te snel weg. Er dienen zich altijd onverwachte mogelijkheden aan.”


PepTalk Huub van Zwieten. Bekijk meer PepTalks.

Tags: , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '7 vragen aan Huub van Zwieten'?