Droombaanreis: wel energie, geen resultaat

Jeroen van den Berkmortel (25) is op zoek naar wat hij écht wil. Als HR medewerker is hij gefascineerd door mensen die hun talenten benutten. Tevens is hij ook spreker rondom deze passie. Op Careerwise vertelt hij over zijn eigen Droombaanreis.

Veel energie

Er is iets vreemds aan de hand. Ik ben nu een tijdje bezig met mijn droombaanreis. Mijn droombaan heb ik nog niet. Ik ben werkloos en al verschillende keren afgewezen. Maar ik voel me goed en sterk. Bijna wekelijks heb ik inspirerende gesprekken met mensen, ik verdiep me in mijn vakgebied, ontmoet nieuwe mensen, schrijf weblogs en ik kom op mooie plekken. Natuurlijk is er soms ook twijfel, frustratie en onzekerheid. Maar dat is vooral als ik ga nadenken over het feit dat ik mijn doel nog niet heb bereikt; dat ik nog geen betaalde baan heb. Dan vraag ik me af of het nog wel gaat lukken. Is mijn aanpak wel goed? Moet ik niet genoegen nemen met minder? Afgelopen week had ik bijvoorbeeld zo’n moment. Maar iedere keer komt er dan weer iets op mijn pad waar ik energie en vertrouwen van krijg.

Praten over persoonlijk leiderschap

Een coach/consultant die ik al lang niet meer had gesproken, had via-via gehoord over mijn droombaanreis. Hij vroeg of ik zin had om weer eens bij te praten. We spraken af op een mooie locatie. Een restaurant op de golfbaan van Den Bosch. Het gesprek ging eigenlijk over twee onderwerpen: persoonlijk leiderschap en ondernemerschap. Ik zie dat veel organisaties nog altijd werken vanuit controle en hiërarchie en vooral streven naar zoveel mogelijk winst. Alles is strak georganiseerd met veel regels en procedures. Maar dat gaat vaak ten koste van de kwaliteiten van mensen en het initiatief dat ze nemen. Presteren mensen niet beter als er minder regels zijn? En als ze echt de ruimte en het vertrouwen krijgen om hun kwaliteiten en drijfveren in te zetten voor de organisatie? Ik denk van wel. Hoe dat dan precies moet, hebben we niet besproken. De tijd vloog voorbij tijdens dit inspirerende gesprek.

By-jeroen-vd-berkmortel-golfbaan
Uitzicht op de golfbaan tijdens het gesprek.

De weg er naartoe is belangrijker dan het doel

Misschien zijn het juist dit soort ontmoetingen die mij dichter bij mijn droombaan brengen. Dat lees ik ook vaak in managementboeken over persoonlijke groei: de weg naar een doel is belangrijker dan het doel zelf. Het is goed om een doel te hebben. Maar je moet je daar niet op blind staren. Dan ga je te geforceerd aan het werk. Je verliest creativiteit en je staat niet meer open voor onverwachte mogelijkheden. Die misschien beter bij je passen dan je in eerste instantie dacht.

Een interessante gedachte; ik ben benieuwd wat er komende week op mijn pad komt.

Lees wat Berthe en Marije tegenkomen op hun Droombaanreis en zet zelf je eerste stap: Kom 19 januari naar het inspirerende Dreambuilders evenement en start 2013 met het realiseren van jouw droom.

Tags: Ambitie en succes, Dreambuilders, Ken jezelf, Netwerken, Ondernemerschap, Oriënteren, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Droombaanreis: wel energie, geen resultaat'?