Een bijdrage van Marjorie van Putten:
Als je op een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, heb je overal aan gedacht. Wat voor kleding doe ik aan, welk luchtje doe ik op, welke schoenen passen er het beste bij mijn nagellak? Of in het geval van de heren, kunnen deze bruine schoenen eigenlijk wel onder mijn zwarte broek? Wat wil je uitstralen?
Iedereen weet dat de eerste indruk telt. Dus met dat uur voor de spiegel heb je je tijd goed besteed. In die 10 milliseconden waarin de HR-managers je peilen, geef jij ze een hand en stel je je netjes voor. Maar houd jij je wel eens bezig met hoe je handen schudt? Nee, vast niet. Daarom vertelt Frank van Marwijk van www.lichaamstaal.nl wat je handdruk over je zegt. Let op: je hebt vandaag je paarse overhemd aangetrokken.
Dominant
Houd jij je hand zo? Dan ben je dominant. Met je hand in de bovenpositie maak je duidelijk dat jij leiding wilt nemen. Veel mensen draaien onbewust de hand van de ander naar beneden als ze een stevige hand willen geven, maar komen
daardoor dominant over.
Onderdanig
Met je hand in de onderpositie geef je de leiding aan de ander. Het kan zijn dat je hem of haar om een gunst komt vragen. Misschien laat je je makkelijk overrompelen. In ieder geval toon je met deze handdruk onderdanigheid.
Gelijkwaardig
Bij deze handdruk is geen strijd om de macht: het is een gelijkwaardige handdruk. Bijna iedereen denkt van zichzelf dat hij op deze manier een hand geeft. Let er de volgende keer eens op of je hand toch niet een beetje gedraaid is!
Twee handen
Hopelijk geef je niet zo de hand. Dit komt in veel gevallen opdringerig of ‘plakkerig’ over, terwijl hij meestal vriendschappelijk of goedwillig is bedoeld. Politici geven soms zo’n hand om een indruk van betrouwbaarheid en eerlijkheid te geven.
Let de volgende keer dus goed op. Je wilt toch niet onderdanig overkomen tijdens je sollicitatiegesprek. Ben je ook aan het solliciteren of wil je meer lichaamstaaltips, bekijk dan ook mijn andere blogs op careerwise.nl.