Je bent aangekomen bij stap 6, de laatste stap in het succesvol solliciteren. Als het goed is, heb je verschillende oriënterende gesprekken gevoerd, via social media reacties gekregen en heb je jouw droombaan in het vizier. De volgende stap? Kies een baan die bij je past en zorg ervoor dat je ‘m krijgt. Door de oriënterende gesprekken weet je nu wie je moet benaderen voor de functie die jij ambieert.
Kies een baan die bij je past en benader het bedrijf
Neem contact op met het bedrijf waar je wilt werken en vertel dat je arbeidsmarktonderzoek is afgerond en je erachter bent gekomen dat een functie bij zijn/haar organisatie jou het meeste aanspreekt. Informeer vervolgens naar de mogelijkheden binnen de organisatie. Je gaat dus niet uit van vacatures/advertenties, maar van je eigen idee dat je geheel je zinnen hebt gezet op bijvoorbeeld een PR-baan bij Mars, omdat je dat bijzonder aanspreekt en je daar uitermate gekwalificeerd voor bent. Dit is een fundamenteel verschil met solliciteren op een vacature. Onder andere omdat je laat blijken dat vooral het bedrijf je aanspreekt. Door het oriënterende gesprek, heb je vermoedelijk een streepje voor op andere young professionals die een open sollicitatie sturen of reageren op een vacature. Jou hebben ze immers al gezien en als het goed is, hebben ze een positieve indruk van je gekregen.
Een slimme omweg
Mochten er onverhoopt geen mogelijkheden zijn binnen de organisatie van je voorkeur, zet dan wederom je netwerk in, om in een andere organisatie de baan te bemachtigen die bij jou past. Ook kun je proberen om via een omweg bij je ideale werkgever terecht te komen, door bijvoorbeeld werk te zoeken bij een van zijn klanten of bij een bedrijf dat intensief met je ideale werkgever samenwerkt. Je vergroot hiermee de kans dat je op termijn alsnog een baan bemachtigt, omdat je inmiddels veel kennis hebt vergaard van de organisatie en het werkveld.
Netwerken, zoals je met de oriënterende gesprekken doet, is een effectieve en snelle manier om een baan te vinden die bij je past. Nog altijd worden drie van de vier vacatures via netwerken vervuld. Ik kan dan ook niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je netwerk in te zetten bij het vinden van een baan.
Geef niet op en houd de moed erin
Het is belangrijk om je te beseffen dat solliciteren veel tijd in beslag neemt. Beschouw het als een fulltime baan, het is niet iets wat je er even naast doet. In de huidige tijd is het niet gemakkelijk om een baan te vinden en al helemaal niet een baan die echt bij jou past. Houd er dan ook rekening mee dat je daarvoor een half jaar nodig zult hebben en wellicht nog langer. Laat je niet uit het veld slaan als je die baan maar niet lijkt te krijgen. Veel mensen werden pas succesvol nadat zij eerder talloze keren waren afgewezen. Wist je dat Einstein bij de meeste lessen op school weggestuurd werd en dat bekende acteurs vaak talloze keren afgewezen zijn, voordat zij een keer aan de slag konden en succesvol werden?
Zelfvertrouwen
Ontbreekt het jou aan het benodigde zelfvertrouwen? Werk daar dan aan. Een eerste stap om meer zelfvertrouwen te krijgen is aandacht te geven aan de positieve dingen in je leven en je zult zien dat zich steeds meer kansen en mogelijkheden voordoen en je zelfvertrouwen zal toenemen. Vervang negatieve gedachten door ‘vervang’ te zeggen en denk aan iets positiefs dat óók kan gebeuren.
Ook al ondervind je tegenslag op tegenslag, blijf gefocust op jouw droombaan en behoud het vertrouwen dat je deze baan uiteindelijk zult vinden. Onthoud dat de dingen waar jij ieder moment en elke dag weer aandacht aan besteedt de resultaten creëren die jij in je leven ervaart. Als jij denkt dat het je toch niet gaat lukken om die baan te vinden, hoe groot schat je dan de kans dat je wél een baan vindt die bij jou past? Die kans is dan uitermate klein. Als je daarentegen blijft vertrouwen in jezelf en ook bij tegenslagen de moed niet verliest, zal je zien dat je uiteindelijk wel degelijk een passende baan zult vinden.