10 vragen die jij de recruiter kan stellen

10 vragen die jij de recruiter kan stellen
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Je bent op gesprek bij een werkgever. Na twintig tot dertig minuten vraagt de recruiter: Heb jij nog vragen? Wat je ook zegt, zeg onder geen beding: Wat doet dit bedrijf precies? (Echt, er zijn mensen…) Zeg ook niet: Nee, ik heb eigenlijk geen vragen.  Het stellen van vragen zegt niet alleen iets over je intelligentie (slimme mensen zijn nieuwsgierig), maar ook iets over je oprechte interesse in de werkgever. Daarnaast laat je de recruiter even over zichzelf praten (doen ze graag) en kun je ontdekken of dit bedrijf echt bij je past. Kortom, neem een actieve rol in tijdens het gesprek en verhoog je kansen om de baan te krijgen. Maar wat voor vragen stel je dan? Deze 10 vragen kan jij aan de recruiter stellen:

1. Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Dit is een goede concrete eerste vraag. Het geeft je waardevolle informatie over de dagelijkse taken en bezigheden die bij de functie horen.

2. Hoe is de vacature ontstaan?

Waarom zoekt het bedrijf nu iemand voor deze functie? Gaat het om uitbreiding of vervanging? Was er intern interesse? Hoelang zijn ze al op zoek?

3. Kun je iets vertellen over de voorganger(s)?

Wat zijn de talenten en valkuilen van de persoon die je moet vervangen? Met andere woorden: hoe hoog ligt de lat en welke verwachtingen hebben ze van jou? Het geeft je ook wat informatie over de reden voor zijn of haar vertrek.

4. Wat zijn de grootste uitdagingen voor deze functie?

Natuurlijk wil je weten wat de negatieve kanten van de functie zijn, maar dan wel op een manier dat laat zien dat je zelfverzekerd bent en bereid bent om de nodige problemen te tackelen.

5. Op welke gebieden zoeken jullie groei/verbetering?

Wat is de strategie en koers van de organisatie en hoe sluiten jouw ervaring, kennis en talenten daarbij aan?

6. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Deze vraag laat zien dat je ambitieus bent en verder kijkt dan deze functie.

7. Waar wordt deze functie op geëvalueerd en afgerekend?

Wat zijn de echte prioriteiten van de werkgever? Keiharde omzettargets, kwaliteit, creativiteit, innovatie? Je ontdekt wat de werkgever echt belangrijk vindt voor succesvolle uitvoering van de functie.

8. Wie zijn de high potentials in dit bedrijf?

En waarom? De persoonlijkheid, talenten en drijfveren van de jonge succesvolle mensen van een bedrijf zeggen veel over de werkcultuur en waarden van de organisatie. Hoe wordt succes in dit bedrijf gemeten?

9. Wat vind jij zelf bijzonder aan werken voor dit bedrijf?

Let op de toon van het antwoord. Krijg je een zakelijke opsomming van pluspunten of is iemand oprecht enthousiast?

10. Zijn er nog bedenkingen over mij of mijn kwaliteiten?

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Het getuigt van moed om deze vraag te stellen, maar om twee redenen moet je het gewoon proberen. Het laat niet alleen zien dat je openstaat voor kritiek en feedback (een waardevolle kwaliteit), maar geeft je ook de kans om eventuele twijfels bij de werkgever weg te nemen.

P.S. Stel geen vragen waarvan je de antwoorden op de website had kunnen vinden. Dat komt onvoorbereid en lui over.

Ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor en lees hier meer tips en artikelen. 

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 vragen die jij de recruiter kan stellen'?