Assessment? Een goede voorbereiding is de halve baan!

Tegenwoordig komt in drie van de vier sollicitatieprocedures een assessment voor. Er is een overvloed aan potentieel op de arbeidsmarkt en werkgevers willen alleen de besten. De kans dat jij er al zo’n testdag op hebt zitten, of er binnenkort aan moet geloven is dan ook groot.

Je mag nog zo’n ‘leuk mens’ zijn… in een assessment center word je niet getest op je innerlijke drijfveren. Je wordt getest op gedrag. De kern van deze blog: daar kun je op oefenen. Je moet je niet anders willen voordoen dan je bent (waarom zou je die baan dan willen?), maar je wilt wel maximaal laten zien wat je in huis hebt. En je niet te veel af laten leiden door de zenuwen die zo’n assessmentdag nu eenmaal met zich meebrengt.

Samengevat, met een goede voorbereiding zal je tijdens het assessment center beter presteren.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>

Een assessment objectief?

Een assessment volledig objectief noemen is naïef. Maar de psychologen die jou observeren gedurende de verschillende onderdelen van het assessment zijn ervoor opgeleid dit nauwkeurig, en in eerste instantie zonder interpretatie, te doen. Ook overleggen ze onderling wat ze zien, dit bevordert de intersubjectiviteit. En een hoge intersubjectiviteitscore schuurt dicht tegen objectiviteit aan. Een assessment wordt gezien als een betrouwbaar meetinstrument voor toekomstig gedrag. Neem een assessment dus zeer serieus, de rapportage weegt meestal zwaar mee in de selectieprocedure.

Wat heb je nodig voor een effectieve voorbereiding

Heb je binnenkort een assessment en wil je de baan? Oefenen dus! Zorg er allereerst voor dat je het functieprofiel van de baan hebt. Hier word je op getest, bruikbare informatie dus! Het assessmentbureau heeft dit functieprofiel omgezet naar een ‘meetbaar’ competentieprofiel. Voorbereiden voor je assessment is het meest efficiënt wanneer je ook dit competentieprofiel kan bemachtigen. Vraag er gewoon eens naar bij het assessmentbureau. Een beetje modern bureau geeft je hier inzicht in (en terecht). Goed argument voor aan de telefoon: “Hoe kan ik me voorbereiden als ik niet weet waarop ik getest word?”. Zorg er ook voor dat je weet uit welke onderdelen je assessment bestaat. Gebruik hiervoor hetzelfde argument (vervang het woord ‘waarop’ door ‘hoe’).

Mogelijke onderdelen van het assessment

Onderdelen die je kan tegenkomen in een assessment center zijn: psychologische testen, een capaciteitentest (IQ-test), simulaties (rollenspellen, presentaties), een competentiegericht interview (meestal via de STARR-methodiek, zoek dat even op) en soms ‘de Postbak’. Behalve op de pyschologische testen kan je je op alle onderdelen voorbereiden door te oefenen. Wees je ook bewust van het feit dat je gedurende het hele assessment uitgedaagd wordt om te laten zien dat je kan reflecteren. Maar gebruik van elke mogelijkheid die je tegenkomt!

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>

Over het interview

Het interview is de kern van je assessment. Welke vorm je assessoren ook kiezen: alle competenties (soms via omwegen) zullen nogmaals getoetst worden, als additionele informatie op je testscores. Bereid je interview dus voor: bedenk thuis al zoveel mogelijk situaties waarin je de gevraagde competenties hebt laten zien, zodat je tijdens het interview niet je geheugen in hoeft te duiken voor voorbeelden (of ze niet hebt). Hanteer vervolgens het KISS-principe: keep it short and simple. En wees niet bang humor te gebruiken als dat bij je past!

Lees- en oefentips

Twee leestips in je voorbereiding: ‘Alles over assessment centers’ van Jack J.R. Minden en ‘Het psychologisch onderzoek’ van Wim Bloemers. Deze boeken geven inzicht in strategie en achtergrond van een assessment en bevatten veel concrete oefeningen. Ja, ook voor een IQ-test kun je trainen! Ben je meer van learning-by-doing dan kan je bepaalde onderdelen van je assessment, bijvoorbeeld een simulatie of je competentiegerichte interview, van tevoren oefenen met een assessmentcoach. De feedback die je daarbij krijgt kan je direct meenemen in je assessment.

Een paar laatste tips:

  • Ben je heel erg zenuwachtig? Probeer dit op een of andere manier te laten afzwakken (valeriaan, ademhalingsoefeningen, rondje hardlopen); angst is een slechte raadgever en zorgt ervoor dat je minder goed uit de verf komt.
  • Waarom zou je je tijdens een assessment anders voor willen doen dan je bent? Of past de baan eigenlijk niet goed bij je? Moet je de baan dan wel willen?
  • Cliché maar waar: ga op tijd naar bed en ontbijt goed de ochtend van je assessment. Het is een lange dag waarin je de hele dag op de top van je kunnen wilt presteren!

Ik wens je veel succes met je assessment. Enne….probeer er ook een beetje plezier in te hebben, dat straalt van je af en komt je resultaten ten goede!

Ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor. Lees bijvoorbeeld dit artikel over hoe je jezelf voorbereid op een case interview of meer over solliciteren.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Assessment? Een goede voorbereiding is de halve baan!'?