Bullshit bingo op je cv: vermijd betekenisloze termen

bullshit bingo

Misschien herken je dit wel: Ik ben een echte teamplayer die ook zelfstandig, doelgericht en proactief zijn doelen weet te halen. Ik heb geen 9-tot-5 mentaliteit, ben leergierig en competitief ingesteld. Mensen kenschetsen mij als creatief en accuraat met een hands-on-mentaliteit waarin ik mijn leidinggevende capaciteiten voldoende kan etaleren middels out-of-the box denken waar het kan en binnen de lijntjes kleuren waar het nodig is. Dit soort persoonlijke beschrijvingen zie je vaak voorbijkomen op cv’s. Maar is het ook verstandig om jezelf op die manier te presenteren?

Inhoudsloze termen

En om deze vraag maar meteen te beantwoorden: nee, dat is het niet. Inhoudsloze termen op je cv kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Ze voegen niets toe en omdat iedereen ze al gebruikt onderscheid je jezelf er ook niet mee. Juist doordat zoveel anderen dit soort woorden gebruiken worden het holle, betekenisloze kreten die niets zeggen over jouw kwaliteiten en in soms zelfs tegen je gaan werken.

Bullshit bingo

In onderstaand overzicht heb ik de meest gebruikte termen op een rijtje gezet. En, gewoon omdat het kan, heb ik er een bingo-kaart van gemaakt. Als je de kaart wilt gebruiken, klik er dan op, print hem uit en leg hem naast je cv. Bij vijf op een rij heb je een bingo. En (in tegenstelling tot reguliere bingo) heb je dan dus verloren en is het tijd om je cv te updaten. bullshit bingo Wat denk je, hebben we alle bullshit termen hiermee verzameld of ontbreken er nog een paar?

Werkgevers zijn medeschuldig

Helemaal vermijden kan je deze termen ook weer niet, al was het maar omdat ze nogal eens voorkomen in vacatureteksten. Als er al sprake is van schuld ligt die dan ook ten dele bij de werkgevers. Je bent namelijk geneigd om de termen uit hun vacatures over te nemen in de hoop daarmee te voldoen aan het geschetste profiel. Maar dat doet iedereen dus al. Hoe kun je die woorden omzeilen en toch aantonen dat je geschikt bent?

Geef aan dat je geschikt bent

Eigenlijk is het heel simpel: geef voorbeelden. Als je bijvoorbeeld zegt dat je creatief bent terwijl je cv een standaard Word-opmaak heeft ben je niet geloofwaardig. Als je zegt dat je resultaatgericht bent en vervolgens geen enkel behaald resultaat noemt in je cv ben je niet geloofwaardig. Als je zegt dat je to the point en doelgericht bent maar een cv van van zes kantjes opstuurt ben je niet geloofwaardig. Kortom: laat zien dat je een bepaalde competentie hebt. Geef zo veel mogelijk voorbeelden van de claims die je maakt, leg uit en bewijs waar het kan. Succes!


Dit artikel is een bijdrage van de cv-experts van Lifebrander.nl

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Bullshit bingo op je cv: vermijd betekenisloze termen'?