Voel jij de dreiging van een ontslag boven je hoofd hangen of ben je bang dat je contract voor bepaalde tijd niet verlengt wordt? Dan is het goed om vast uit te zoeken waar je recht op hebt, mocht het zover komen dat jij je baan verliest. Een transitievergoeding kan jou namelijk weer verder helpen op je carrièrepad.
Wat is een transitievergoeding?
Een transitievergoeding is een vergoeding die je kunt krijgen als je ontslagen wordt. De vergoeding is bedoeld als compensatie voor je baanverlies én als kick-start voor de volgende fase in je carrière. Om een nieuwe baan te vinden, moet jij je misschien wel omscholen. Of je wilt graag bijscholing volgen om je nog meer te verdiepen in je vak. De transitievergoeding is bedoeld om deze scholing financieel mogelijk te maken.
Wanneer krijg je een transitievergoeding?
Je hebt recht op een transitievergoeding als het initiatief van het ontslag bij de werkgever ligt. Dit gaat over ontslag bij een contract voor onbepaalde tijd, maar ook als je contract voor bepaalde tijd niet verlengt wordt heb jij recht op deze vergoeding. Het maakt daarbij niet uit hoelang je al bij je werkgever hebt gewerkt, vanaf dag één heb je recht op een transitievergoeding. Dus zelfs ook als jij in je proeftijd ontslagen wordt. Let op: bij ontslag met wederzijds goedvinden is het uitkeren van een transitievergoeding niet verplicht, stem dus niet zomaar ergens mee in.
Wanneer krijg je geen transitievergoeding?
Als jij zelf ontslag neemt, heb je geen recht op een transitievergoeding. Je krijgt ook geen vergoeding als je ontslagen wordt omdat je verwijtbaar gedrag hebt vertoont, zoals diefstal. Ook als je jonger dan 18 jaar bent en je hebt gemiddeld minder dan 12 uur per week gewerkt, heb je geen recht op een transitievergoeding.
Hoe hoog is een transitievergoeding?
Een transitievergoeding wordt opgebouwd op basis van jouw diensttijd. Hoe langer je in dienst bent, hoe hoger de transitievergoeding is. Je hebt dus wel vanaf dag één recht op de transitievergoeding, maar het bedrag is dan nog erg laag. Het wettelijk minimum voor een transitievergoeding is gebaseerd op één derde maandsalaris per dienstjaar. Vroeger werd het aantal dienstjaren afgerond op halve dienstjaren, sinds 2020 is dat niet meer zo. Je kunt dus een transitievergoeding krijgen over bijvoorbeeld 4 jaar, 8 maanden en 12 dagen.
Het is mogelijk om over de hoogte van de transitievergoeding te onderhandelen. Als jij het dus aandurft, en je hebt je goed ingelezen waardoor je precies weet te vertellen waarom jouw transitievergoeding omhoog moet, zou je dit kunnen verhogen.
Dit kun jij met je transitievergoeding doen
De transitievergoeding wordt gewoon op je bankrekening gestort, en wordt gezien als inkomsten. Daarom betaal je er een flink deel belasting over. Als jij besluit om een opleiding of outplacement te volgen, mag je dit van de transitievergoeding betalen én hoef je over dat deel geen belasting te betalen. Je kunt dan nog meer investeren in je eigen groei, waardoor je meer kans hebt op een goede baan.
Dit artikel is tot stand gekomen met input van Rendement.nl