Jij wilt een andere wending in je werk. Maar wat dan? En hoe? Wil jij je huidige baan anders vormgeven, wil je compleet ander werk? Misschien eerst omscholen naar een ander vakgebied? Of toch je eigen bedrijf starten? En hoe leuk wordt dat dan echt? In deze blog lees je hoe je dit aanpakt.
Je hebt de eerste stap al gezet
Juist in een periode waarin je wel wat zelfverzekerdheid kunt gebruiken, voel jij je onzeker. Over je nieuwe bestemming en over jezelf. Er is in ieder geval één ding waar je wél zeker over bent: je huidige baan op de huidige manier, dat wil je niet langer. Door die stelligheid heb je in feite de eerste stap al gezet. Je bent begonnen met afscheid nemen van je huidige baan.
Maar dan?
Alleen: je hebt nog geen nieuwe. Je hebt nog geen idee wat je wél zou willen. Dus staat opeens alles op losse schroeven. Uiterst ongemakkelijk!
Je hebt de aanwijzing al in handen
Je nieuwe bestemming is nog niet goed in beeld, maar je beschikt al wel over een flink aantal aanwijzingen. Als een ingewikkelde legpuzzel waarvan je de doos net hebt leeggeschud. Alle 1000 stukjes liggen door elkaar op tafel. Ze zijn er alle 1000, maar je ziet nog niet hoe ze in elkaar passen, met elkaar een geheel vormen, welke stukjes het middelpunt of de kern vormen, en welke stukjes de randvoorwaarden.
Door even stil te staan bij jezelf, krijg je inzicht in de richting die je op moet gaan. Puzzelstukjes, de aanwijzingen, zijn bijvoorbeeld:
- Wat past er bij jou?
- Waar ben je goed in?
- Waar beleef je lol aan?
- Wat heb je te bieden?
- In welke werkomgeving voel jij je als een vis in het water?
- Wat wil je betekenen?
- Waar vind jij voldoening in?
- Hoeveel dagen wil je werken?
- Van welk ambitieniveau ga jij aan?
- Hoeveel verantwoordelijkheid en invloed heb jij het liefst?
Jouw bestemming wordt duidelijker
Naarmate je meer puzzelstukjes ontdekt zal je bestemming duidelijker vorm krijgen. Dat geeft richtingsgevoel én een heleboel voorpret. Het is een onderzoek naar jezelf waar je ontzettend veel energie van krijgt.
Help! Ik weet het – toch – even niet
En soms, weet je het gewoon even niet. Dat niet-weten hoort bij je carrière en het leven. Of je nu ander werk wilt of juist niet: je weet nooit wat de toekomst brengt. Geen aantrekkelijke positie en daarom wil je wél weten wat jouw droombaan is, waar jij nu het beste zou kunnen werken en hoe: hoeveel uren, thuis of op kantoor, en ga zo maar door. Maar je krijgt het niet op een presenteerblaadje aangeboden.
Verlangen naar verandering
In het bedrijfsleven wordt vaak gezegd dat je een aangeboren aversie hebt tegen verandering omdat we báng zijn voor verandering. Ik denk van niet. Ik denk dat veel mensen juist een diep verlangen hebben naar verandering. Zoals jij naar ander werk, een ander beroep, een ander bedrijf, een andere invulling van je dagen, een andere loopbaanontwikkeling en een andere balans tussen werk en privé.
Zo kom jij vooruit
Het is niet de verandering waar we bang voor zijn. Het is de pijn en het afscheid van de oude situatie waar we bang voor zijn. Maar zonder die pijn, kom jij niet vooruit. Jij staat nu in het niemandsland tussen de plek waarvan je al afscheid aan het nemen bent en de plek waar je heen gaat, maar die je nu nog niet goed in beeld hebt.
Tussen bekend en onbekend. Tussen weten en niet-weten. Is dat comfortabel? Totaal niet. Maar je kunt het hebben. Je kunt het aan. En juist dat is waar de magie gebeurt. Want een periode van ongemak en niet-weten: dat is persoonlijke groei. Je valt een paar builen, maar je komt er groter uit dan je erin ging: wijzer, rijper, krachtiger, milder.