Werkplek vd Week: de Hoftoren

In de rubriek Werkplek vd Week nemen we een kijkje bij bijzondere werkplekken. Deze week: de Werkplek van de Toekomst. In de Haagse Hoftoren, dat vooral wordt bevolkt door het ministerie van OC&W, kan je op de 29e verdieping meemaken hoe steeds meer ambtenaren in Nederland bezig zijn met een nieuwe manier van (samen)werken.

hoftoren-werkplek-van-de-toekomst-ambtenaar-van-de-toekomst-05
hoftoren-werkplek-van-de-toekomst-ambtenaar-van-de-toekomst-06
hoftoren-werkplek-van-de-toekomst-ambtenaar-van-de-toekomst-03
hoftoren-werkplek-van-de-toekomst-ambtenaar-van-de-toekomst-11
hoftoren-werkplek-van-de-toekomst-ambtenaar-van-de-toekomst-08
hoftoren-werkplek-van-de-toekomst-ambtenaar-van-de-toekomst-04

Werken bij het rijk moest slimmer, efficiënter en leuker zijn. Dat vond het ministerie van Binnenlandse Zaken tenminste. En daarvoor werd een project-team in het leven geroepen: Ambtenaar voor de toekomst. Deze ging vooral kijken naar Het Nieuwe Werken naar een betere werkplek, samenwerking en dienstverlening bij het Rijk.

Het team zat naar eigen zeggen in eerst in een deprimerend hok, en dus werd het tijd voor inspiratie in eigen huis. Ambtenaren gingen namelijk in grote getale langs bij Microsoft, Rabobank en Interpolis, maar de rijksdienst moest haar eigen verhaal ook kunnen vertellen.

Anita Smit, rijkstrainee, legt tijdens een interview uit dat de werkplek van de toekomst ‘meer een ontmoetingsplek is dan een gang met allemaal hokjes waar mensen de hele dag achter hun PC zitten’. Je werkplek is steeds meer wat je bij je hebt – een laptop en een telefoon, en je omgeving moet op activiteiten zijn ingericht: ‘wat ga ik doen en wat heb ik daar voor nodig?’

De 29e etage van de Hoftoren kent stilteplekken, samenwerkingsruimtes en brainstormkamers. En natuurlijk goede koffie en een prachtig uitzicht. Duurzaamheid is daarin een belangrijk thema: een groot deel van de werkplek is ingericht volgens het Cradle to Cradle principe. Zo zijn de stopcontacten gemaakt van zetmeel van aardappelschillen – in de vorm van de bovenkant van de Hoftoren.

Dit alles is natuurlijk leuk, maar het moet uiteindelijk ondersteunend zijn aan een diepere laag: beter begrip van de collectieve ambities van de organisatie, een inspirerende bedrijfscultuur, betere balans tussen autonomie en verantwoording, minder regels en procedures, etc. Veel ambtelijke organisaties brengen dit al in de praktijk: de werkplek van de toekomst is slechts daar slechts één fysieke uiting van.

Klik hier voor meer foto’s en een video-rondleiding.

Foto’s: Steelcase, onder een Creative Commons licentie.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werkplek vd Week: de Hoftoren'?