Sparen doe je zo: 5 tips bij financiële onzekerheid

financiële onzekerheid - 5 tips in een periode van financiële onzekerheid - by Thgusstavo Santana - pexels-thgusstavo-santana-2122954 (1)

Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.


Economen verwachten een krimp van de Nederlandse economie als gevolg van de coronacrisis. Wat betekent dit voor jouw portemonnee, vraag je je misschien af? Een financiële crisis brengt altijd financiële onzekerheid met zich mee. Daar heb je geen invloed op. Maar je hebt wel invloed op de manier waarop je met je geld omgaat in deze periode. Na het lezen van deze blog weet je wat je het beste kunt doen om een tijd van recessie goed door te komen.

Blijf rustig

Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen is zo rustig mogelijk blijven, ondanks de plotselinge financiële onzekerheid. Hoe moeilijk dit in sommige situaties misschien ook is. Als gevolg van stress nemen mensen vaker onverstandige financiële beslissingen. Stress kun je dus niet gebruiken. Houd je hoofd zo koel mogelijk. Denk in oplossingen in plaats van in problemen.

Houd je inkomsten en uitgaven in de gaten

Kijk naar je cijfers. Als er iets verandert in je financiële situatie of je weet nu niet precies hoe je ervoor staat, dan is dit het moment om opnieuw die balans op te maken. Cijfers geven je inzicht in de situatie zoals deze werkelijk is. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Vervolgens kun je uitgaven schrappen die niet meer nodig zijn en zo creëer je meer ruimte in je budget.

Zoek uit waar je recht op hebt

Het kabinet treft maatregelen om het inkomen van huishoudens op peil te houden. Er zijn meerdere inkomensverruimende regelingen in Nederland, maar er wordt lang niet door iedereen maximaal gebruik van gemaakt. Verandert er iets aan je inkomen? Zorg dan dat je op zoek gaat naar de mogelijkheden. Mijn ervaring is dat er vaak meer beschikbaar of mogelijk is dan je denkt.

Kijk ook welke kansen er liggen

Financiële krimp kan ook weer zorgen voor nieuwe kansen. De beurzen staan lager en misschien overweeg je wel om te beginnen met beleggen of wil je bijvoorbeeld investeren in cryptocurrency, zoals Bitcoin. Heb jij een financiële buffer om onverwachte gebeurtenissen op te vangen, dan liggen er zeker ook kansen om nu iets anders met je geld te doen. Onderzoek de mogelijkheden.

Raadpleeg altijd een expert

Hoe je het beste met je geld kunt omgaan, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, voorkeuren en risicohouding. Daarnaast kan de financiële markt en de daarbij behorende inzichten dagelijks veranderen. Overweeg je om te investeren in cryptocurrency, te starten met beleggen of je hypotheek opnieuw te bekijken? Zorg dan dat je een expert raadpleegt die je kan voorzien van de laatste informatie en wat dit betekent voor jou.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van SATOS.

Tags: Finance, Oriënteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sparen doe je zo: 5 tips bij financiële onzekerheid'?