Burn-out… of toch bore-out?

Photo by Andrea Natali on Unsplash

Een bore-out slaat even hard toe als een burn-out. Toch is het een groter taboe. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is, wat de risicofactoren zijn en wat je eraan kan doen.

Een bore-out is even schadelijk

De burn-out is niet meer weg te branden uit de media. In Vlaanderen zou zelfs één op de vijf werknemers het risico lopen om een burn-out te krijgen en zijn de eerste preventiecampagnes al een feit. Over de bore-out wordt minder vaak gesproken. Onterecht, want een bore-out is even schadelijk voor je gezondheid en werkplezier. Maar wat is het verschil en hoe pak je een bore-out aan?

Wat is een bore-out?

Veel mensen vervelen zich wel eens op het werk, maar soms gaat het verder. Verveel je je zo erg dat je er moe en doodongelukkig van wordt en je hierdoor niets meer gedaan krijgt? Zelfs al heb je veel (maar eentonig of weinig uitdagend) werk? Dan kamp je misschien met een bore-out.

Enkele symptomen:

  • Irritatie: je kunt weinig verdragen.
  • Je slaapt slecht en bent oververmoeid.
  • Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in.
  • Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.
  • Je bent wanhopig op zoek naar een uitdaging.

Het is goed mogelijk dat je het zelf niet eens doorhebt. Of dat je omgeving er niets van merkt. Want vaak verstoppen we ons achter het druk-druk imago. Dit komt doordat veel mensen zich er, onterecht, voor schamen dat ze zich vervelen.

Verschillen tussen burn-out en bore-out

Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone. Je hebt geen uitdaging en wordt niet (genoeg) geprikkeld om je grenzen te verleggen. Hierdoor valt je zelfontwikkeling stil en haal je niet langer meer voldoening uit je werk. Wanneer je een burn-out hebt ben je juist te lang doorgegaan in je effortzone: je hebt je grenzen te lang verlegd. Hierdoor ben je overprikkeld en raak je opgebrand.

Loop je risico?

Mensen die veel prikkels nodig hebben, lopen meer risico op zowel een burn-out als een bore-out. Maar wie zich sterk laat leiden door angst of door wat anderen verwachten, krijgt vaker een bore-out. Versterkende factoren hierbij zijn reorganisaties, langetermijndoelstellingen en eentonig werk.

Hoe bestrijd je een bore-out?

Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Soms helpt een aanpassing van je takenpakket al, soms is een nieuwe functie en/of werkomgeving noodzakelijk. Ga op zoek naar dingen die je graag doet en die je energie geven. Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Kies daarom voor een baan die je prikkelt, je stimuleert, je uitdaagt en je enthousiast maakt!

Wil je meer weten? Lees dan mijn drie tips om een bore-out te vermijden.

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Burn-out… of toch bore-out?'?