De kracht van visualisatie

Visualisatie heeft mij als hardloper vaak geholpen een wedstrijd goed op te bouwen. Ik zag dan voor me dat ik rustig van start zou gaan en zei tegen mezelf dat ik de andere lopers later wel in zou halen omdat zij gewoon té snel vertrokken. Het is bijzonder hoe vaak dit dan ook blijkt te kloppen. Hieronder vertel ik je alles wat je moet weten over de kracht van visualisatie.

Visualisatie helpt!

Sterker nog: ik denk dat je het onbewust ook best vaak doet. Zo lees ik voor een hardloopwedstrijd altijd nog even de mail over de loop door. In gedachten ben ik dan al met de loop bezig en zie ik dingen voor me als “oja startnummer meenemen” of “drinken bij de drankposten”.

Zou je het nog gerichter kunnen inzetten?

Jazeker: mensen presteren beter wanneer ze visualiseren dat ze juichend over de finish komen of een ander doel behalen. Ook het visualiseren wat je doet als je het zwaar krijgt helpt. Het is als een schaker die een paar zetten vooruit denkt. Een goede visualisatie richt zich op je taak en niet op zaken waar je geen invloed op hebt. Dus niet “van haar ga ik winnen” maar “ik blijf op mijn pasritme letten”.

Kan je het ook verkeerd doen?

Ja. Helaas wel en vaak doen we dat gek genoeg ook. Als je tegen jezelf zegt “niet verslappen, niet verslappen”, wat zie je dan? Juist: iemand die verslapt en het zwaar heeft. Je lichaam gaat zich naar dat beeld gedragen. Gouden regel dus: visualiseer positief. Beelden in je hoofd kunnen niets met het woord “niet”! Beter is: “sterk blijven lopen, sterk blijven lopen”.

Je kunt er kracht uit putten

Op momenten dat ik het zwaar heb zie ik voor me dat onze hond van vroeger naast me rent en me vrolijk maakt. Met de Elfstedentocht zag ik familieleden voor me die hem ook geschaatst hadden en me aanmoedigden. Het is bijzonder hoeveel kracht je hieruit kunt putten.

Een mooi voorbeeld

Mooi is het verhaal van de vrouw die één keer in de week tangoles had, maar veel sneller vooruit ging dan de rest van haar klas. “Hoe kan dat?” vroegen ze, “jij lest toch ook maar één keer?” “Welnee”, zei ze, “ik les drie keer in de week. Eén keer bij jullie, maar twee keer in de week visualiseer ik de les wanneer ik in de trein zit!” It makes you wonder!

Je kunt het voor alles in je leven gebruiken

Tot slot kan je visualisatie natuurlijk ook heel goed gebruiken voor je techniek, voor je houding, voor je stemming, eigenlijk voor alles in het leven. Wanneer zie jij je eerste visualisatie bewustvoor je? Ik hoor het graag van je.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De kracht van visualisatie'?